Известният радиоводещ Тома Спространов: Грузинка лекува жена ми с ток в езика!

0
1588

Аз съм санитар на Гергана – къпя я, обслужвам я, гледам я като малко дете, казва той пред „Шоу“

Тома Спространов е един от емблематичните DJ и радиоводещи у нас. Култовото му предаване „Пулсиращи ноти“ по БНР е легенда. Шоуто му „Любопитно петолиние“ продължава да се излъчва по Радио Пловдив всяка неделя. Той е един от откривателите на изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, „Щурците”, „Сигнал”, ФСБ… От брака си с англичанката Джудит има три деца – Георги, Филип и Мария, както и 8 внуци – всички те живеят на Острова. След развода той живее в София с приятелката си – известната музикална редакторка Гергана Лазарова, която от 12 години боледува от паркинсон. В края на миналата година гръмна новината, че Тома Спространов разпродава плочите си, за да купува лекарствата на любимата жена. Тогава той направи покъртителна изповед единствено в “ШОУ”. Потърсихме Томата отново, за да научим какво е житието битието днес на именитата двойка.
– Как сте, господин Спространов, зарадвайте ни с някаква положителна промяна около вас и любимата ви жена?
– Това, което се случи, е, че най-после дойдоха от ТЕЛК вкъщи да прегледат Гергана. Голямото тичане свърши победно и вече получи първа група инвалидност с чужда помощ. Казва се още, с придружител, а това и преди, и сега съм аз.

В момента сме в Пловдив и една много интересна лекарка грузинка, Руси Каракостова, която живее тук, защото се е омъжила за българин, се грижи за паркинсона на Гергана. Тя е управител на един медицински неврологичен център. За наша радост ни е съседка. Внесла е един невро медицински уред от Америка, който е на електронен принцип и излъчва импулси към мозъка. Там се използва в центрове за рехабилитация при болни от паркинсон и множествена склероза. Представлява кутийка, от която се показва нещо като лъжичка, която се включва към тока. Слага се на езика 3 пъти по 20 минути дневно. Вече 15 дни е на тази терапия, затова сме в Пловдив.

Гергана е болна вече 12-та година от паркинсон, за съжаление ние разбрахме за този уред едва сега. Има голям успех лечението с него, ако се започне в началото на болестта. Възрастен човек, който е треперил целият и не е могъл да стане от леглото, е започнал сам да се обслужва напълно, човек, който едва е ходил,

хвърлил патериците и започнал да се движи

– Скъпо ли е това лечение?
– Разбира се, това лечение не е без пари. Грузинката е много мила, вместо да ми иска 35 лв. за два часа, ми взема по 20.

В Асеновград произвеждат много хубави колани, които се слагат на гръбначния стълб и на кръста. За 100 лв. се сдобихме и с такива пластмасови стягащи пояси. В София най-големият колан е за талия 134 см, а на Гергана е 154 см. В Асеновград има всички размери. Лили Друмева, дъщеричката на бившия шеф на НДК Христо Друмев, която е много добра наша приятелка, чувстваме я като наше дете, представял съм й всички кънтри шоута, и понеже също има проблеми с кръста, като се върна ни даде 300 лв. в плик, защото тя дава по толкова за такъв колан.

В банковата сметка, която направиха колегите от радиото, се събраха 2 500 лв. Колегата Петър Пунчев е внесъл поне 500 лв. За Гергана са чули и колеги, които са по света благодарение на вашите публикации и моето появяване по БНТ и Би Ти Ви, и понеже много хора я обичат, тя е една от страхотните музикални редактори на радиото, също са се включили. Музикалната секция към СБЖ ще внесе 300 лв.

Сега като плащаме за всички тези неща, станаха 500 лв. Всичко, което получа, също отива по сметката.

– Как се почувства Гергана след тази терапия?

– Чувства се много по-добре, без въобще да се е излекувала. Сутрин се “отваря” за към 40 минути, на обяд за към 40 минути, привечер също горе долу за толкова. Да се “отваря”, значи, че започва да ходи нормално.

Няма да познае човек, че е болна от паркинсон, когато се е “отворила”.

Това не значи, че през останалото време не виси закована на един стол. Заболяват я задните части и понеже напълня от залежаване,

ребрата й се притискат и се задушава

Почива след обяд, а през нощта трябва да става поне три пъти с моя помощ, за да ходи до тоалетната. Вече ги е намразила и този стол, и това канапе, и този креват. Но това е паркинсонът мозъкът не ти “казва” да ходиш…

Но иначе Гергана е с целия си блестящ ум, затрудненията са само в движението. Тя и досега си ми е редактор, заедно правим предаването “Пулсиращи ноти”. Има невероятен вкус, а и тя като се чувства полезна, се оживява.

Sporstranov_1.jpg

– Какви са ви функциите на придружител, както казват лекарите?
– Аз съм точно в ролята на санитар. Ако й се припишка, тичам с едно малко гърненце, ако трябва да иде до тоалетната, я закарвам с инвалидната количка – докато седне, докато стане, цялото изчистване, измиване – това си е един ритуал. Винаги я мия, къпя я, поддържам косата й. Грижа се за нея като за дете.

– Вие сте много предан, не всеки мъж ще се грижи така за болната си жена!
– Въобще не страдам! По-голяма любов е не бесният секс, който ни завладя в началото на нашата връзка, а в момента – да се грижиш за болен човек, да сте едно, това за мен е истинската любов.

По характер съм спокоен човек, не съм нервен, не избързвам, не викам. Гергана може да ме хока, да се ядосва, защото тази болест е такава, търпя си, трая си и гледам да я утеша.

Тя страшно много обича да яде, но в момента пази една специална диета. Тази вечер й направих броколи. На обяд яде само едно сварено яйце и едни малки хрупкави бисквитки. С тази 4-дневна диета тя отслабва по близо по 3 кила, което е страшно полезно. Аз също правя диетата с нея и така, както бях стигнал 110 килограма, ги намалих на 94. А сега през последните 3 дни, понеже не можех да ям, защото ме болеше гърлото, станах 91 килограма.

– Каква е по-подробно диетата на Гергана?
– Рано сутрин се яде филийка, намазана с фастъчено масло, Слава Богу тя го харесва, едно твърдо сварено яйце и половин банан. На обяд – леща, без хляб обаче и другата половинка банан и киви. Вечерята е най-богата – зелен фасул – 1/3 от бурканчето го сипвам в една купичка, чуквам едно яйце и малко подправки за по-вкусно. Тази вечер прибавих и броколи. В микровълновата печка, нарязано на парченца, полято с чашка прясно мляко, мъничко масълце, малко сиренце и няколко кашкавалчета – става страхотно, вкусно, ароматно ядене!

– А вие продължавате ли да продавате плочите си?
– В началото колегите от Музикална редакция на Радиото се събраха на събрание и ме гледат с едни ококорени, мили очички: “Тези плочи цял живот си ги купувал, цял живот си ги събирал, по 15, по 20 лири за един албум, за да го пуснеш по радиото, как сега ще ги продаваш?” Ами продавам, какво да правя…

Дават ми по 12 лв. за западни албуми, по 5 лв. за български…

Сума ти хора идват в “Дюкян Меломан”, който се намира на нашата улица “Аксаков” в София… Мира Добрева от БНТ дойде да ме снима, как Томата си носи плочите да ги продава! Но съм щастлив, че тези плочи отиват при хора меломани, които имат грамофон с хубава игличка и пускат плочата и тя свири… и какъв звук, Боже!

– Как изкарахте на Великден?
– С моите роднини в Пловдив. Тук имам сестра Елена и племенник Жоро, който е учител. Неговата жена Гергана е диригент на пловдивския хор “Иван Спасов”. От София дойдоха снахата на моята Гергана с внучето Мартин на 5 години. Той е много подвижен и понеже моят апартамент в Пловдив е много голям, 130 квадрата, с четири балкона, той тича като луд навсякъде. Терасите сега са в жълти рози и здравец и всякакви ароматни цветя…

За ЧРД издава “100-те най-любими песни на Томата”


Тази година имам юбилей, ставам на 75 години на 14 август. Ще излезе комплект от албуми “100-те най-любими песни на Томата”. Поканил съм Тончо Русев, Мария Ганева, Стефан Диомов, всички ми подаряват песните си, няма да плащам авторско право. Ще има голям концерт в НДК през есента, защото през август никой не е в София. В моя чест ще пеят “Щурците”, ФСБ, Данчето Христова, най-големите… Моите интервюта ще излязат в книжка.

Аз винаги празнувам рождения си ден в Банско, защото съм водещ на джаз фестивала. Тази година за 19-ти пореден път това ще се случи. Точно на 13 срещу 14 август, ще пее страхотната Джос Стоун, млада, страшно красива англичанка, чийто глас оприличават на гласа на кралицата на соул музиката Арета Франклин. Ще дойдат “Шака так”, страхотна група от Англия, Нада от Италия… Всяка година аз купувам 20 л от едно мое любимо българско бяло вино и черпя, след като завърши фестивалът, защото имам и личен празник.

Дъщеря ми винаги идва от Англия на фестивала, а моят малък внук Джошуа накрая участва в раздаването на наградите, покланя се, нещо като талисман е на събитието.

Банкова сметка: Банка ДСК
IBAN BG 90STSA 93 00000 9212597
Тома Спространов

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА/www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук