Извънредно: Ал Кайда отвлече българин в Йемен

0
255

Местен посреднически комитет в Абян, Йемен, не успя да освободи служители на ООН, тъй като Ал Кайда вдигна исканията си в замяна на освобождаването им. 

И това на фона на взаимни обвинения между „легитимни“ фракции, за спонсориране на организацията, което предвещава нови конфронтации, пише alkhabaralyemeni.net.

Племенни източници в Мудия съобщиха, че Ал-Кайда задържала шестима служители, включително представители на сигурността и безопасността в офиса на ООН в Аден, заедно с редица йеменски новобранци, местните посредници предадоха дълъг списък със задържани офицери и лидери и първоначално поискаха освобождаването им.

Организацията поиска членовете й да бъдат включени в списъка на очакваните обмени на затворници между „Хути“ и „легитимни“, като се има предвид, че са част от коалиционни фракции…

Отговорът на ООН, който по-рано предложи откуп на организацията „но напразно“, все още не беше известен.

Ал Кайда заплаши да убие отвлечените, четирима йеменци и българин, ако исканията им не бъдат изпълнени, казаха източниците.

Страните в конфликта в най-бедната арабска страна  си размениха обвинения, че подкрепят и спонсорират Ал Кайда, освен че осигуряват благоприятна среда за нейното завръщане, въпреки че организацията, която страда от външна и вътрешна поляризация, е разделена на двете враждуващи страни.

На 11 февруари петима служители на ООН (четирима йеменци и българин) бяха отвлечени в район между областите Лодар и Мудия в централна провинция Абян, докато били на път за град Аден от провинция Шабва, източен Йемен.

Превод и редакция: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук