ИЗВЪНРЕДНО! Брутално разследване на ДЕЙЛИ ПРЕС! Директорка и възпитатели пребиват зверски сираци в Център за настаняване от семеен тип Борован (СНИМКИ/СИГНАЛ)

0
19961

Момиче е било зверски пребито в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован, научи Информационна агенция „Дейли Прес“. Момичето било налагано от директорката и служители. Пред камерата на Агенция „Дейли Прес“ наш читател от село Борован разказа как децата в центъра са били малтретирани.

Молкото момиче е настанено близо половин година в ЦНСТ – Борован. Читател на „Дейли Прес“ твърди, че е ставал свидетел на нехуманно отношение спрямо непълнолетни деца и липса на експертна медицинска помощ поради забрана на директорката защото самата тя пребива децата.

„През първите месеци бяха сравнително добре нещата. Децата трябваше да се адаптират към къщата. В един момент започнаха да се проявяват по-сериозни проблеми“, разказва П. Р. Това налагало намесата на спешна помощ, въпреки че в центъра имало медицинска сестра.

„Ние нямам нужда от лекар. Не е предвидено в проекта да има такъв, но по закон са задължени при всеки сериозен здравословен проблем, криза или друга неочаквана ситуация, да се обади на Спешна помощ. Това им беше забранено от управителя на Центъра. Той твърди, че лекарите не желаят да се занимават с децата“, добавя той.

П. Р. разказва, че има още поне три подобни случая на тормоз над деца. В началото на април миналата година той решава да подаде сигнал до експерт, на ДАЗД който посещавал няколко пъти центъра, но досега нищо.

„Продължих да се опитвам да променя нещо. Изпратих сигнал и до Агенцията за закрила на детето. От тези служби нямаше никаква реакция. За тях този, който е писал сигнала, е лъжец. Препратих сигнала до София. Обадиха ми се веднага и ми казвах, че ще направят проверка. От 8 до 17 юни я направиха“, добавя той. Установява се, че има нарушения.

„Налице са пропуски при водене на документацията. Липсва реална оценка на действителните потребности на детето. Няма подкрепящо обучение. Те потвърждават моите сигнали и тревогите ми“, уточнява.

Сигнал от Тодор Стефанов – репортер в новините на Информационна агенция „Дейли Прес“

Казвам се Тодор Стефанов – репортер в новините на Информационна агенция „Дейли Прес“ и вестник „Топ Преса“.

Обръщам се към Вас във връзка с постъпил в редакцията ни сигнал от читател от село Борован, че:

1. В продължение на месеци, е свидетел на множество физически и сексуални посегателства над децата от Център за настанявяне от семен тип в село Борован. Жертва на такива е и самият той от директорката на (ЦНСТ-то) при опит да ги защити. Физическо насилие се упражнява не само между децата, чиято агресия ескалира от обстановката там, но и от страна на персонала, който се грижи за тях, а именно от директораката на центъра.

2. Възпитаниците на центъра масово употребяват цигари, а директорака нищо не прави. 

3. Вечерният час не се спазва – децата се разхождат през нощта безнадзорно из улици защото ги е страх да не бъдат пребивани от възпитателите или по-скоро социални работници. 

4. Част от възпитаниците на центъра просят защото от центъра не им дават повече храна, а директорката и колегите им ги наказват да не се хранят.

5. Възпитаниците на центъра ходят на училище със страх да не бъдат пребити отново от директоракта.

6. Списъкът на възпитаниците на центъра не съответства с реално пребиваващите там. 

7. Ръководството на центъра нехае за всички тези проблеми на децата.

Предвид тежестта на обвиненията, молим да се самосезирате и направите необходимата проверка  дали гореизложеното отговаря на истината, съответно – ако да, какви спешни мерки могат да бъдат взети за предотвратяването на нарушенията. Очакваме Вашия отговор в интервю!

Молим да поучим официално писмо с вх номер, че започвате проверка.

За контакти:

Тодор Стефанов репортер в новините на Информационна агенция „Дейли Прес“ и вестник „Топ Преса“.

ОЧАКВАЙТЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО В ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „ДЕЙЛИ ПРЕС“ СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ ЗА ЦЕНТЪРА ТАМ! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук