Извънредно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Майки на деца с увреждания продължават протестите, оставка не са искали

0
7642
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес".

„Бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера до към обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че закон ще бъде внесен и бяхме готови да вдигнем палатковия лагер. Ние не сме искали оставката на социалния министър, оставаме тук до Закон за личната помощ“, коментира пред БНТ една от майките на дете с увреждания, които протестират с палатков лагер при служебния вход на Народното събрание.

„Това беше първият социален министър,това вече е седми протест, с който проведохме някакви разговори, беше благосклонен и мога да кажа, че беше от части на наша страна и беше благосклонен текстовете да влязат в парламента“, обясни Олга, майка на 21-годишно момиче с увреждане.

Майката не може да си обясни, кому е необходима тази оставка и какво я е предизвикало. Не знае дали социалният министър може да се върне, но застават зад него и протестите продължават

„С новия закон настъпихме много интереси. Ние поискахме нещо простичко, което за първи път министър разбра – не на калпак, а на всеки според потребностите и възможностите на държавата. Това е първият министър, който разбра, че ние пари не искаме, напротив, дадохме му идеи, с които искахме да облекчим данъкоплатците“, допълни Венелина Казанджиева, майка на 27-годишно момче с увреждане.

В създалата се ситуация майките могат да организират и по-мащабен протест за оставката на целия кабинет.

Не спах. Омръзна ми от излъгани надежди и политикИ и вече не е само за хората с увреждания и само за мораториум върху…

Публикувахте от Аделина Банакиева в 11 юни 2018 г.

„Диалогът с министъра бе ползотворен, работеше се с представителите на всички организации „на“ и „за“ хората с увреждания. Проблемът е много по-сложен, тъй като става въпрос за редица закони – Законът за хората с увреждания, за социалните услуги, за личната помощ. Има още редица други нормативни актове, свързани с промяната на експертизата за вида и степента на увреждането“, обясни Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

Според него, трябва да се смени парадигмата, че отговорник за хората с увреждания е социалният министърът, което е невярно. „Политиката за хората с увреждания е хоризонтална и няма специална политика за хората с увреждания. Те са хора като всички останали и трябва средата и образованието да са достъпни, за да ги виждаме сред всички останали“, обясни той.

Майките на деца с увреждания организират протест в Русе в защита на Бисер Петков. „Не очаквахме социалният министър Бисер Петков да си подаде оставката. Не само сме изненадани, а сме шокирани от това, което се случи. Точно започна да се работи по Закона за личната помощ, даже вчера Мая Манолова е предложила на министъра нашия закон, Бисер Петков го е подкрепил и е предложил на следващия ден да говори с майките, за да обсъдят важните точки в закона. Два часа по-късно Бисер Петков беше подал оставка. Ако министър Петков не бъде върнат на поста си, ние ще стартираме протест в негова подкрепа“, коментира пред НоваТВ Гергана Маврова.

„Тази оставка е абсолютно неочаквана. Не само неочаквана, тя е шокиращо изненадваща. За първи път виждаме някой да подава оставка, когато започва да работи. По-скоро да се иска оставка, защото ние не вярваме, че тази оставка е подадена доброволно“, коментира Грета Аспарухова.

„Настъпени са много интереси с протеста и оставката на Бисер Петков е най-елегантният начин за решаването на казуса. Кой отряза главата на министъра, Защото това не са майките на децата с увреждания … Никога не семе говорили за оставки. Дори вчера имаше разговори с министъра и всичко беше наред. Законът за личната помощ е готов … Законът ще се внесе в зала и след няколко часа министърът подава оставка… Кой му отряза главата“, коментираха и пред БНР майките от палатковия лагер до парламента.

„Настъпихме интересите на кастата на ТЕЛК, на организации, които считат, че са най-компетентни по проблемите на инвалидите. Опасения изпитва и бизнесът с технически средства, който е на ръба на закона. Остава необяснима реакцията на правителството. Много искам да вярвам, че премиерът Бойко Борисов е подведен“, коментират протестиращи.

„Общо взето това е боксовата круша на Министерския съвет. Това са хората, които знаят проблемите и знаят, че не всичко може да бъде решено. Това повлия в конкретната ситуация“, коментира бившият социален министър Иван Нейков и допълни, че в цялото правителство, столът на социалния министър е най-горещ.

„Той от изключително много години работеше в сферата на социалното осигуряване – една от най-сериозните сфери, но дойде в МТСП в ситуация, в която ефектът от кризата се проявяваше все по-силно. Много от хората, които очакват нова социална политика вече им се беше изчерпало търпението и започнаха един след друг конфликти. Всичко това малко или много влияе върху човека, който трябва да носи този товар върху гърба си“, допълни Нейков.

Припомняме, че през април имаше напрежение между предложените промени за определяне на медицинската експертиза (ТЕЛК) и хората, които тези промени засягат. По указание на премиера промените бяха изтеглени на 10 април.

Въпреки оттеглените нормативни документи хората с увреждания, които бяха решили да протестират, организираха протест. Председателят на Съюза на слепите в България – Васил Долапчиев възмутено обясни, че по света няма подобно отношение към хората със специфични възможности. Навсякъде индивидуално се оценява работоспособността.

Той уточни, че на 1 март 2018 г. са връчили протестна нота на министъра на труда и социалната политика – Бисер Петков, и са напуснали Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, където въпросните промени са обявени. Министърът отговори на протестната нота и изтъкна, че е изнесена невярна информация.

През април Бисер Петков призова хората с увреждания да не се притесняват от промените. Изготвя се изцяло нов закон за сънародниците ни със специални потребности.

Припомняме, в три града вече има протест на родители на деца с увреждания. Първата палатка бе разпъната срещу служебния вход на парламента на 1 юни, палатки има и в Бургас и във Варна.

Вчера Бисер Петков заяви, че доходите в България са най-ниски в Евросъюза. „Това е и предизвикателството – да се работи за повишаване на доходите. Основният начин за повишаване на доходите е чрез трудовата заетост“, обясни той.

По време на среща в Бобов дол с миньорите от рудник „Бобов дол“, които ще останат безработни, Петков ги увери, че ще получат предложения за работа. Това стана по обяд на 11 юни 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук