Извънредно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Парламентът прие на първо четене закона за ограничаване на износа на някои лекарства

0
4527
© Информационна агенция "Дейли Прес".

С пълно единодушие от 96 гласа „за“ беше приет на първо четене законопроектът, който дава възможност за по-строг контрол над търговията и износа на лекарства, предложен от здравния министър Кирил Ананиев. След това парламентът гласува срокът между първо и второ четене да е в максимално голям – 4 седмици, тъй като според депутатите от левицата по проектозакона имат да се правят сериозни уточнения.

В промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се предвижда създаването на Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), който да изготви списък с лекарствени продукти, за които може да се ограничава износът, за да не се стига до дефицит в страната.

Планират се и по-високи санкции при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства, както и за включените в ограничителния списък. За търговците на дребно глобата ще е в размер от 10 до 20 хил. лева при първо нарушение и от 25 до 35 хил. лева при повторно нарушение. При търговците на едро имуществената санкция ще е в размер от 10 до 25 хил. лева, а при повторно нарушение разрешението за търговия на едро ще се отнема със заповед на ИАЛ. За износ на лекарства въпреки ограничението пък глобата ще е между 50 до 100 хил. лева, предвижда промяната в закона.

За целите на по-добрия контрол ще бъде създадена и информационна система, на базата на която ще се следи движението на лекарствените продукти. Ще има и някои административни облекчения за фармацевтичните производителите и търговци, например намаляването на срока за издаване на разрешения от 90 на 60 дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук