ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Съдът оправда Илко Семерджиев (ОБНОВЕНА)

0
7635

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Състав на Софийски градски съд прочете оправдателна присъда срещу бившия здравен министър от служебното правителство Илко Семерджиев. Съдът отмени и взетята мярка за неотклонение на Семерджиев – „подписка“, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Прокуратурата заяви, че ще протестира отсъждането.

След съдебното заседание Семерджиев коментира пред журналисти, че оправдателната присъда е била напълно очаквана от него и ако прокуратурата иска да обжалва „до Второ пришествие, той ще ги изчака“.

Според Семерджиев той се е опитал да предотврати „самоволното и еднолично“ разпореждане в целия сектор на директора на ИАЛ Асена Стоименова, резултатите от което са били „просто кошмарни“.

В кулоарите на съда Илко Семерджиев припомни, че в резултат на нейното управление разходите за лекарства са се увеличили с над 1 млрд. лева. „Говорим за периода 2014 – 2017 г.“, заяви Семерджиев и посочи, че липсата на контрол явно е трябвало да продължи.

По думите му, тя (бел.ред.Петрова) е действала с методите на набеждаване в прокуратурата и то редовно, с което е респектирала служителите в сектора. „Макар и без успех сега, интересите на българските пациенти бяха злепоставени, добави Семерджиев. Най-потърпевшите остават българските пациенти“, повтори той.

Илко Семерджиев подчерта, че не се притеснява дали ще бъде даден на съд или не, а действията му са мотивирани единствено и само от закона.

Припомняме, че служебният здравен министър Илко Семерджиев бе обвинен за заплахи спрямо изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) към Министерство на здравеопазването с цел да назначи конкретно лице за заместник-изпълнителен директор. Заплахата, според обвинението, е бил с уволнение.

Илко Семерджиев беше привлечен като обвиняем от специализирано звено „Антикорупция“ в началото на април миналата годинаОбвинението срещу министъра на здравеопазването е в престъпление против реда на управлението.

Още тогава Семерджиев обяви, че обвинението срещу него е, защото е „бръкнал в гнездо на оси“

Той обяви и че има редица нарушения в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Предложеният пък за заместник-директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Боян Доганов заяви, че не е обект на конфликт на интереси.

Малко след като обаче правителството на Бойко Борисов – 3 встъпи в длъжност, със заповед на тогавашния министър на здравеопазването Николай Петров уволнената от Семерджиев Златица Петрова пое отново Изпълнителна агенция Медицински одит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук