Извънредно в ДЕЙЛИ ПРЕС! Цял квартал в град Роман е залят от вода (ОБНОВЕНА)

0
17613

Репортер по темата: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – ГРАД РОМАН

Водната стихия не подмина и Северозападна България, информира репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

В град Роман е обявено частично бедствено положение. Цял квартал в град Роман – „Карашки“ е под вода. Няма пострадали, но има много нанесени щети. Според хората приливна вълна е заляла улиците на града тази сутрин.

Река Малки Искър е излязла от коритото си и са наводнени къщи и мазета. Хората са евакуирани от домовете си, обявено е бедствено положение.

Живеещите в квартал „Карашки“ се опасяват, че е изпускан язовир. Според шефа на пожарната главен комисар Николай Николов това не е вярно.

Причина е голямото количество дъжд, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Остава частичното бедствено положение в община Садово. Скъсаната дига на река Чая в района на Катуница наводни земеделски площи и общински път.

От петък сутринта се работи по укрепването на дигата, съобщи още репортер на агенция „Дейли Прес“.

Реката постепенно се оттегля в коритото си.

Екипи на Напоителни системи и външна фирма с техника работят по единия от повредените участъци. Укрепването ще продължи през целия ден и на този етап бедственото положение няма да се отменя, каза кметът на община Садово Димитър Здравков.

По думите му, хиляди декари обработваема площ край Катуница и Садово са пострадали от разлива на реката, а щетите за земеделските производители, повечето от които нямат застраховки, са сериозни.

Заради свлачището от вчерашния ден на пътя към асеновградските села Лясково, Добралък и Яврово има частично бедствено положение за село Лясково и за Асенова крепост.

Увреденият пътен участък е сигнализиран.

Движението е в едното платно.

Забранено е преминаването на камиони.

От АПИ съветват шофьорите да са внимателни.

На територията на община Асеновград нивото на река Чая е спаднало и няма регистрирани нарушения на речното корито, каза зам.-кметът Петър Бояджиев. По думите му обстановката е спокойна.

Община Етрополе обяви бедствено положение. Две възрастни жени от селата Лъга и Лопян, община Етрополе, са евакуирани заради наводнение. Продължава непрекъснатото наблюдение на нивата на язовирите и реките на територията на София.

Продължава възстановяването на щетите от наводнението в община Чепеларе, която от вчера е в бедствено положение заради излизането на река Чая от коритото.

Една от къщите по коритото на река Чая е застрашена. Спасители правят насипи, за да не падне къщата. „В същото време в селата – от Зорница сутринта ми се обадиха в 8.30 часа – пак за свлачище, и вече чакаме в Забърдо да разрушим скалата. Имаме спукан водопровод, горна зона нямат вода. Екип на ВиК са отишли да отстраняват аварии за вода. Река Чая се успокои“, каза кметът на общината Славка Чакърова.

Отмениха бедственото положение в Смолян. Фирми, доброволци и военни участват в работата по възстановяване щетите от наводнението.

Очаква се да бъде отменено частичното бедствено положение в Ивайловград. Днес комисия ще описва нанесените материални щети след обилните валежи.

Оранжев код за интензивни валежи и на места гръмотевични бури е обявен София, София област, Монтана, Враца, Ловеч, и Пазарджик. По-ниска степен е обявена за Югозападна и Североизточна България, където кодът е жълт.Изображение 365567

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук