ИЗВЪНРЕДНО! Горещи новини от Анкара! Борисов удря рамо на Турция за ЕС! Йълдъръм ни благодари за подкрепата по време на преврата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

0
474

Започнаха изявленията на премиера Бойко Борисов и на турския му колега Бинали Йълдъръм.

„Пожелавам успех да правителството, което сформирахте. Много се радвам да ви посрещна“, заяви в началото на пресконференцията премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

„Двете приятелски страни ще развиват отношения и връзки, които да ни пренесат напред. Ще сътрудничим и по този начин ще укрепваме държавните отношения и ще ги развиваме“, обясни той.

„Ще работим активно за просперитета на нашите народи и нашият район“, коментира Йълдъръм.

„Днес успяхме да разгледаме нашироко нашите съюзнически отношения и механизми, които да ги развият напред“, каза още премиерът на Турция. По думите му България е осъдила опита за преврат преди година, докато Европа е мълчала.

„Ние имаме общи проекти, които може да развиваме, и ще работим активно по тях. От следващата година България приема председателството на Съвета на ЕС. Това председателство е важно за европейската перспектива пред Турция“, уточни той и поясни, че очаква подкрепа от българското правителство.

Турският министър-председател добави, че България е сериозен гарант за сигурността в района. „Надявам се, че тези посещения ще продължат и в бъдеще, защото те са важни за укрепване на отношенията между двете страни“, коментира Йълдъръм.

Той благодари на Борисов за желанието му Турция да бъде асоциирана в ЕС.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че се надява вече в по-спокойна обстановка да се завърне добрият тон и толерантността. „Нека си спомним за огромния натиск от бежански поток, който беше на границата. В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението на Турция с Европейския съюз и усилията, която полага вашата страна“, коментира той.

„С колегата Йълдъръм по всички теми постигнахме съгласие и приближени позиции“, уточни Борисов и допълни, че България и Турция имат общи позиции и по енергийните въпроси. „Не виждам защо още сега да не тръгне азерски газ към нас през солунската ни връзка“, сподели премиерът.

По думите му когато една коалиция е доминирана от ГЕРБ, проблеми с нашите съседи няма. „България и Турция могат да бъдат като еталон за добросъседство. Длъжни сме да го направим, за да се нормализират отношенията и с Турция“, каза още премиерът на България. Според него Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е в Европейския съюз, а вече има редица европейски държави, които не подкрепят нейното членство.

„Не искам да излязат заглавия, че България ще настоява за влизането на Турция в ЕС. Ние сме малки и не може да решим това сами, но може да подкрепим нашата съседна държава. Трябва да си имаме доверие с Турция. Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти“, обясни министър-председателят.

„Не искам да се забравя нито за миг, че Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Много сме силни в изказванията си и отрицанията, но в същото време трябва да си представим как би изглеждал този фланг без присъствието на Турция. Аз съм оптимист. Да, отношенията в момента са много зле, но аз съм убеден, че ще се придвижим напред. Говоря от името на България, но и много колеги в Европа мислят по същия начин. Много са свързани нашите икономики в Европа с тази на Турция“, каза още Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук