ИЗВЪНРЕДНО В DAILYPRESS.bg! Активизирали са се две свлачища в село Осина, има вероятност три семейства да бъдат евакуирани (ОБЗОР)

0
2577

Активизирали са се две свлачища в село Осина заради снеготопенето и обилните валежи от дъжд през последните седмици, научи Информационна агенция „Дейли Прес“

Първото от двете свлачища е действащо от 2013 година. То се намира във вътрешността на населеното място и към днешна дата създава реална заплаха за няколко семейства, които живеят в селото. „В последната седмица наблюдавам, че размерът на свлачището се е увеличил, което показва, че то отново се е активизирало. В близките къщи има процепи, които са с размер 10-15 см“, каза кметът на Осина Славчо Хаджиев.

Той предупреди, че ако не се вземат спешни мерки за овладяване на ситуацията и свлачището продължи да действа ще се наложи евакуация на семействата, които живеят в къщите, намиращи се при свлачището.

Според Хаджиев в момента къщите са доста опасни. Стените им са пропукани.

От 2013 година има заповед за евакуацията на трите семейства, които живеят в близост до свлачището, но те отказват да напуснат. „До днес ситуацията не се е променила. Въпреки това хората, които живеят в тези къщи все още имат надежда, че държавата и институциите ще помогнат, за да укрепим къщите“, добави Хаджиев.

Той отбеляза, че в селото има и друго опасно свлачище, което се намира на единствени път от и за селото. Към момента то не е силно активно, но въпреки това притеснява жителите на Осина.

„Преди година направихме отводнителни канавки и насипи, в които да отива дъждовната вода, а не върху само свлачището, за да го подрива и подронва. Засега тези мерки вършат някаква работа, но това не ни успокоява напълно“, каза още Хаджиев.

Той добави, че селото няма друг път и ако се случи нещо с него, то Осина ще остане откъсната от другите населени места.

По думите му този път ги свързва с останалият свят и само по него могат да стигнат до Община Сатовча, Доспат и Гоце Делчев. Това е единственият изход и вход за селото.

Той добави, че по този път всеки делничен ден в 07.15 часа преминава и училищен автобус, който извозва ученици от 5 до 12 клас към близките училище.

Хаджиев каза още, че за укрепването на пътя са необходими над 700 хил. лева.

Той отбеляза, че Община Сатовча е изготвила проект за целта, който е бил представен на институциите, като към момента се чака финансиране за неговото реализиране. 

За упрекването на другото свлачище, което застрашава къщи във вътрешността на село Осина са необходими около 162 хил. лева, като и за него има готов проект. Хаджиев добави, че в Община Сатовча има и друго опасно свлачище, което се е активизирало. То се намира в село Плетена.

Първото свлачище в село Осина се образува през 2013 година. То е надвиснало над няколко къщи, които може да отнесе при по-сериозно активиране. В края на март 2015 година заради поредното активизиране на свлачището три семейства от сатовчанското село бяха евакуирани. Тогава от свлачищния процес бяха засегнати четири къщи, като три от тях бяха под голяма заплаха.

С нормализирането на времето и временното спиране на действие на свлачището, хората се върнаха по домовете си. Второто свлачище се появи през 2015 година, като вследствие на него рухна половината шосе, което е единственият път към населеното място.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук