ИЗВЪНРЕДНО В DAILYPRESS.bg! Двамата кандидати за поста председател на Антикорупционния орган увериха парламента, че са решени да се борят с корупцията (ОБЗОР)

0
2009
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслуша двамата кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

За поста се борят Пламен Георгиев, издигнат от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, и Николай Николов – предложен от БСП.

По време на изслушването и двамата увериха парламентарната комисия, че са твърдо решени да се борят срещу корупцията и че постът председател на Антикорупционния орган е не просто работа, а лична кауза. 

Кандидатурата на Георгиев бе представена от депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, който заяви, че кандидатът им се ползва с авторитет сред своите колеги.

„Предложеният кандидат е добре подготвен юрист. Доказал е, че е развил умения и способности. Отчетените резултати се дължат, че той проявява диалогичност, уравновесеност и почтеност. Той е търпелив и открит за изслушване за възприемане на различни гледни точки. В личен план той притежава изконни човешки ценности като честност, почтеност и трудолюбие“, заяви той. 

Данаил Кирилов също се включи в представянето на кандидата.

„Членовете на Правната комисия може би най-добре познаваме професионалните качества и работа на Пламен Георгиев. Като колега и юрист мога да кажа, че Пламен Георгиев присъстваше ярко в парламентарната работа на 43-тото и 44-тото НС. Винаги имаше своевременни качества и предложения за подобряване на законодателството, които бяха отчетени при мониторингвоия доклад за сътрудничество и оценка. Кандидатурата на Пламен Георгиев обедини нас и колегите от „Обединени патриоти“. Ние сме единни в това, че Пламен Георгиев заслужава нашето доверие и той ще го оправдае с ефективна работа“, допълни Кирилов.

От своя страна Георгиев подчерта, че твърдото му убеждение е, че този нов антикорупционен орган има възможност ефективно да се бори с корупцията.

Той уточни, че е далеч от мисълта, че борбата с корупцията ще бъде лесна, тъй като това е една сложна задача.

Георгиев бе категоричен, че ако получи доверието на депутатите, ще използва целия си административен опит, за да направи този орган функциониращ ефективно.

По думите му целта е да се разработи модел, който да гарантира, че няма да има лов на вещици. „Ще се правят периодични тестове на знанията. Ще се задават въпроси от психологическо ниво. Планираме периодични проверки за употреба на алкохол и упойващи вещества. Предвиждаме и повишаване на професионалния капацитет на служителите чрез обучения на служителите“, допълни той.

По думите му трябва да има пълна прозрачност за дейността на Комисията.

Според него Антикорупционният орган би могъл да стане център на Балканите.

Той изрази готовност да се яви на проверка за почтеност пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Георгиев подчерта, че ако не бъде избран за шеф на антикорупционната комисия, ще се върне да работи в прокуратурата.

На въпрос дали ако бъде избран за шеф на Антикорупционния орган ще избере за свой заместник опонента си, той уточни, Николай Николов е една много силна кандидатура, има много сериозен опит. „Той е едно от имената, които… ще преценя“.

В тази връзка отговорът на Николай Николов бе, че ако Георгиев е съгласен, би го предложил за свой заместник. Кандидатурата на Николов бе представена от депутата от ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той посочи, че теоретичната подготовка на Николов е впечатляваща.

„Д-р Николов е автор на единствената цялостна монография по темата. Неговата кариера е съсредоточена в комисии от типа на тази, която създаваме. Николов не е дал нито сянка на съмнение относно своята почтеност. Това е важно с оглед на широките правомощия на новия орган. Кариерата му се е развивала последователно, логично“, каза още Зарков.

По думите му трите основания, поради които ПГ на „БСП за България“ се е спряла на кандидатурата му, са именно съчетанието на теоретически познания, практически опит и гаранциите за независимост и почтеност, които той е давал в кариерата си до сега. 

Николов уточни, че ако бъде избран, ще предложи законопроекти. Той акцентира върху процедурите по обявяване на обществени поръчки, тъй като именно те са начинът, по който се разходват голяма част от публичните средства.

Според него Комисията трябва да определя кой външен експерт трябва да участва в обществената поръчка. По думите му всеки, който е пристъпил антикорупционния режим, ще понесе своята отговорност с пълната строгост на закона.

Николов подчерта, че Антикорупционният орган не е ЦИК и трудно може в него да има партийни и политически квоти. „За мен най-важното в сферата на борбата с корупцията е създаване на среда – обществена, превантивна, институционална. Среда, която да формира у обществото абсолютна неприемливост към това отрицателно явление. Очаква се от кандидатите да са изцяло професионално подготвени. Няма да има време да се учат и затова трябва да имат богат професионален опит“, коментира Николов.

Според него наличните 5 териториални дирекции на КОНПИ не са достатъчни, за да се уплътни дейността „Предвиждам изграждане на не по-малко от 10 териториални дирекции. Всеки един от петте членове на Комисията ще получи поне едно от направленията – превенцията на корупцията, оперативно-издирвателните дейности, производството за конфликт на интереси и гражданската конфискация. Важно е да се използва целият потенциал на екипа“, каза още Николай Николов и добави, че работата с прокуратурата е приоритет.

Пламен Георгиев Димитров, който е предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Удостоен е с наградата „Джовани Фалконе“- за висок професионализъм и принос в борбата с престъпността. Пламен Георгиев е преминал обучение в академията на ФБР за борба с корупцията в публичната сфера.

Предложеният от БСП Николай Иванов Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, а от 2013 година – неин председател. Автор е на над 40 научни публикации, близо 15 години е посветил на работа в областта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

По закон Антикорупционният орган се състои от петима членове – председател, зам.-председател и трима членове. Председателят на комисията се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също се избират от парламента, по предложение на председателя. Председателят на антикорупционния орган ще получава 90% от заплатата на този на Народното събрание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук