ИЗВЪНРЕДНО! Ексклузивно в DAILYPRESS.bg TV! 13 служители на ГД „Гранична полиция“ са отстранени заради пропусната проверка на 42-ма пътници на Летище „София“ (СНИМКА/ВИДЕО/ОБЗОР)

0
195138

Репортаж на: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg TV / СОФИЯ – МВР

13 служители на ГД „Гранична полиция“ са отстранени във връзка със случая от 20 март, когато 42-ма пътници от полет от Франция са били допуснати да влязат в страната през ГКПП „Аерогара София“ без да бъдат проверени, предаде ексклузивно репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ от сградата на Министерство на външните работи (МВР).

Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде възложена проверка на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, и да им бъдат наложени максимално тежки наказания, съобщи днес по – рано“ Дейли Прес“.

Директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Кичиков обясни, че на 20 март в 15.20 часа в България пристига полет на „България еър“ от Франция, но по това време служителите, които е трябвало да извършат граничния контрол, не са били по местата си и част от пътниците са преминали без да им бъде извършен такъв контрол.

„Тези лица са проверени и от тях няма такива, които да са издирани по един или друг повод. Това е недопустим пропуск на граничните служители, които са били на смяна, и към настоящия момент им се снемат обяснения, за да се установят истинските причини. На първо четене – нямало в момента полет, някой бил до тоалетна, друг се хранел и т.н. 42-ма човека са преминали без проверка, което е около половината пътници от самолета“, каза още гл. комисар Кичиков и уточни, че самият факт, че цял един ден по-късно се подава сигналът до институциите е красноречив, че най-вероятно е имало опит за прикриване на случилото се.

Вътрешният министър Валентин Радев обясни, че въпреки грешката, сухопътните граници на България продължават да се пазят много добре.

„Разпоредена е вътрешна проверка на случая на общо 13 души – на всички по веригата, включително и на ръководител на смяна, ръководител на софийското ГКПП и др. Те ще бъдат отстранени от работа и на тяхно място ще сложим екипи от Бургас и Варна, които са подготвени. Така че този случай е едно петънце, което трябва да изчистим бързо, и да докажем на партньорите ни от ЕС, че пазим добре границите на съюза. Но въобще фактът, че могат да минат непроверени хора е престъпно нарушение на правилата“, коментира той и обясни, че във връзка с това за предстоящата среща на 26 март на лидерите на Европа и Турция във Варна са предприети допълнителни мерки за сигурност.

Главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов заяви, че институциите са безкомпромисни към всяко едно нарушение. „На фона на активната работа и ангажимент за контрол по границите – въздушни и сухопътни, инцидентът е немарливост по отношение на изпълнението на дейностите и създадената организация за сигурността на границата“, каза още Маринов.

Очаква се до няколко дни всички проверки по случая да бъдат приключени и тогава ще могат да бъдат наложени санкции на виновните лица. А освен това министър-председателят Бойко Борисов разпореди в най-кратки срокове да бъде извършен и анализ на работа на ГКПП „Аерогара София“ и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й.

Снимки/видео: „БГНЕС“, „Канал 3“, „ПИК“ 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук