ИЗВЪНРЕДНО! Ексклузивно и първо в DAILYPRESS.bg TV! Страховит инцидент в грузински курорт! Лифт полудя и се превърна в истинска месомелачка, туристи хвърчат на всички страни (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
11537

Превод и редакция: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – ГУДАУРИ

11 души пострадаха при инцидент в Грузия. Лифт в ски курорта Гудаури е излязъл от строя, седалките са започнали да се движат с голяма скорост наобратно и да се разбиват една в друга, съобщават местни медии.

Някои от скиорите са изхвърлени от седалките и са сериозно ранени. Други са успели да се спасят, скачайки от 6 метра височина.

Четирима от ранените са руски граждани, двама – от Украйна. Сред пострадалите има швед и грузинец, съобщава се и за ранена бременна жена.

Няколко пострадали са откарани в болницата в Тбилиси в тежко състояние. Първоначалната причина за инцидента е прекъсване на електрозахранването, което е довело до нарушаване на работата на съоръжението.

Очевидци на ужасяващия инцидент съобщават в социалните мрежи, че при инцидента има и загинали, но все още няма официално потвърждение на информация.

„Седнахме, бяхме в началото, тъкмо тръгнахме надолу и лифтът спря. Операторът отвори капака, нещо започна да пищи, след това кабинките тръгнаха назад, а скоростта се увеличаваше. Успяхме да скочим“, разказва очевидец.

„Кабинките с огромна скорост полетяха назад и започнаха да се удрят една в друга. Хората започнаха да скачат от седалките. Тези, които не успяха да го направят, попадаха в тази месомелачка. Седалките летяха с ужасна скорост, откачаха се и хората просто излитаха от тях. Много хора се потрошиха. Крака, ръце, гърбове. Не зная дали някой е загинал”, споделя друг свидетел на кошмара.

„Такъв ужас и страх никога не съм изпитвал”. „Помагахме на падналите. Нямаше никаква евакуация. Потрошените ги спускаха с моторни шейни, кошмар! Хеликоптерите са само за фрирайд и за пари!”

По думите на друг очевидец, лифтът не е работел в продължение на няколко дни. Пускали го само в тестов режим и се ползвал само от персонала.

Днес го пуснали, работел известно време, качвал хора, но след това спрял изведнъж, кабинките тръгнали назад, а спирачната система се прецакала. По информация на местните власти, токът  е спрял. Заради това кабинките със скиорите започнали с голяма скорост да се спускат от върха и да се блъскат една в друга, съобщава грузинският телевизионен канал Imedi.

От електроразпределителната компания Energo-Pro Georgia опровергават разпространената информация, че инцидентът е станал заради аварийно спиране на тока.   Според друга версия, на шефа на CEI International – фирмата, проверила техническото състояние на съоръжението през декември 2017 г., спирачките на лифта са излезли от строя. Разследване ще установява причините за инцидента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук