ИЗВЪНРЕДНО И НА ЖИВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г. (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Гледайте на живо по-долу:

0
732252

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин проведоха първата си официална среща на върха във финландската столица Хелзинки.

Преговорите бяха следени отблизо от двете страни на Атлантическия океан.

Разговорите започнаха с един час закъснение в напрегната обстановка. Двамата проведоха разговори на четири очи в президентския дворец в продължение на 2 часа и 10 минути – 40 минути над планираните 1 час и 30 минути, а после повече от час и половина продължиха в разширен формат на късен обяд.

След разговорите двамата дадоха пресконференция. Те говориха за двустранните отношения и международни проблеми, включително за международния ред, намесата на Русия на изборите, Сирия, Крим, КНДР, ядрените оръжия и други.

Студената война отдавна приключи, обяви президентът на Русия Владимир Путин в началото на пресконференцията си с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Студената война отдавна приключи, епохата на остро идеологическо противопоставяне между двете държави остана в миналото, обстановката в света кардинално се измени, каза руският лидер и добави, че няма обективни причини за трудностите в отношенията между двете държави.

„Днес Русия и САЩ са изправени пред напълно нови предизвикателства“, изтъкна той.

Снимка 368681

Според него преговорите очертават „първите стъпки към подобряване на тези отношения и възстановяване на приемливо ниво на доверие“.

Руският лидер каза още, че преговорите с Тръмп са преминали в откровена и делова атмосфера, те са успешни и полезни.

Путин заяви, че е обсъдил с Тръмп въпросa за изпълнението на договореностите за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Русия предаде на САЩ предложения за стратегическа стабилност и неразпространението на оръжия за масово поразяване, съобщи Путин.

Снимка 368676

САЩ трябва по-решително да настояват Украйна да изпълнява Минските споразумения, коментира Путин въпроса за съседката.

Путин съобщи, че Тръмп е повдигнал въпроса за руската намеса на американските избори.

„Трябваше да повторя това, което казах по-рано, включително и на личните срещи с президента, че Русия никога не се е намесвала и няма намерение да се намесва във вътрешната политика на САЩ, включително и на изборите“, категоричен руският лидер.

Той добави, че „ако такъв материал, ако такива неща изникнат, готов е да ги обсъдят съвместно“.

Според руския държавен глава интересите на Русия и САЩ не винаги „съвпадат“, но „изобилстват застъпващи се интереси“.

Путин говори за Сирия и как да се върнат бежанците по домовете, как САЩ и Русия да комуникират относно намесата си там.

Той е „радостен“, че въпросът за КНДР „започна да се разрешава“.

Снимка 368675

„Проведохме пряк, открит, задълбочен и продуктивен диалог. Премина много добре“, обяви от своя страна Тръмп.

Според американския лидер отношенията между двете държави никога не са били в толкова лошо състояние като преди четири часа.

„Разногласията между двете държави са добре известни, президентът Путин и аз ги обсъдихме надълго“, изтъкна той.

„Дори по време на напрежението в периода на Студената война, когато светът изглеждаше съвсем различен от днес, Русия и САЩ успяваха да поддържат силен диалог“, заяви той.

„Нашите отношения никога не са били по-лоши от сега. Обаче това се промени. За около четири часа“, смята той.

„Това беше много конструктивен ден, ние прекарахме няколко много конструктивни часа“, доволен американският лидер.

„Сигурен съм, че ще се срещнем отново в бъдеще, често“, продължи той.

Тръмп потвърди, че е повдигнал казуса за намесата на Русия на изборите.

Мисля, че лично направих най-доброто, коментира той и допълни, че нашироко са обсъдили въпроса. Той определи разследването в САЩ за руската намеса като „катастрофа за нашата страна„.

Тръмп заяви, че САЩ и Русия „могат да спасят стотици хиляди живота“ в Сирия и подчерта, диалогът между Русия и САЩ е в интерес на света.

Репортер на Интерфакс попита относно германския план за строителство на „Северен поток-2“. Тръмп отговори, че Путин е „добър съперник“ в добрия смисъл на думата.

„Ние ще се конкурираме“, отсече Тръмп.

САЩ ще се конкурират с Русия в Европа в сферата на енергетиката, каза президентът на САЩ и подчерта, че Вашингтон е против „Северен поток-2“.

Путин обяви, че Москва е готова да запази транзита на газ през Украйна, ако сложната ситуация в Стокхолмския арбитражен съд бъде разрешена.

Американски репортер попита Тръмп за съобщението в „Туитър“ от тази сутрин, че САЩ „глупаво и безразсъдно“ усложниха отношенията си с Русия.

„И двете страни са отговорни. Мисля, че САЩ действаха глуповато. Мисля, че всички действахме глуповато. Мисля, че всички сме виновни“, отговори той.

По думите му най-важното нещо за тях е спиране разпространението на ядрени оръжия.

След това Тръмп отново говори за намесата на Русия на изборите.

Няма тайно споразумение„, каза Тръмп и добави: „Лесно победих Хилари Клинтън“.

Никакъв сговор не е имало с Москва, причината за победата ми е „блестящата предизборна кампания“, смята той.

Според него това негативно се отразява на отношенията между „двете най-големи ядрени сили в света“.

Американски журналист попита Путин за руската намеса.

Тръмп отговори на въпроса за Путин в продължение на няколко минути, включително отново защити победата си.

След това Путин заяви: „Откъде ви хрумна идеята, че Тръмп ми се доверява или аз му се доверявам„.

Путин поясни, че търсят „точки за контакт“ и че президентите се опитват да намалят различията си.

Тръмп и Путин са съгласни, че няма „тайно споразумение“ между тях.

Американският лидер отхвърли възможността публично да осъди Путин за опитите на Русия да се намеси на изборите. Тръмп застана на страната на Путин за сметка на разузнаването на САЩ и отказа да признае, че Москва е хакнала изборите през 2016 г.

„Те смятат, че е Русия. Заявих пред президента Путин. Той току-що каза, че не е Русия. Ще ви кажа: не виждам причина защо да е Русия. Имам голямо доверие в моите разузнавачи, но ще ви кажа, че президентът Путин беше категоричен в отричането си днес“, подчерта президентът на САЩ.

Руската държава не се е намесвала на американските избори и е готова да работи в рамките на съвместна група за киберсигурност, отбеляза президентът на Русия.

Путин коментира въпроса за повдигнатите обвинения срещу 12 руски агенти за хакерска атака срещу демократите през 2016 г.

Трябва да се водим от факти, а не от слухове. Не съм напълно наясно със ситуацията. Президентът Тръмп спомена и ние ще проучим, каза той.

Путин отбеляза, че е склонен специалният прокурор Робърт Мълър да подаде официална молба Русия да провери тези руснаци, които са обвинени в намеса на изборите. Но в замяна, поясни той, Русия ще очаква САЩ да разпитат американци, които Москва е обвинила в незаконни действия.

Путин призна, че е искал Тръмп да спечели изборите.

„Исках Тръмп да спечели, защото той говори за нормализиране на руските отношения“, призна той.

Репортер на RT попита Тръмп дали са постигнали някакви конкретни договорености за Сирия. После журналистът попита Путин за ролята на Русия в арабската държава.

Тръмп заяви, че искат да работят, за да помогнат на Израел. По думите му Русия е помогнала за справянето с ДАЕШ („Ислямска държава“).

„От години нашите военни вероятно по-добре се разбират от нашите политически лидери“, смята Тръмп.

Според Путин важният въпрос за Сирия е „огромният брой бежанци“ в Ливан, Йордания и Турция.

Въпросът за намесата на Русия отново беше повдигнат от журналист.

Президентът Путин беше изключително сериозен и твърд в отричането си днес, заяви Тръмп.

„Самият аз бях офицер от разузнаването. Вярвам, че Русия е демократична държава и се надявам, че вие не отричате това право на вашата държава. Вярвате ли, че САЩ са демокрация“, попита Путин.

Ако вярвате, че САЩ са демокрация, този въпрос трябва да бъде разгледан в съда, продължи руският лидер.

Путин не отрече, че се е сдобил с компрометираща информация за Тръмп.

„Не съм чувал тези слухове. Когато президентът Тръмп посети Москва, аз дори не чух, че е бил в Москва. Никой не ме информира, че е в Москва…Моля ви, не обръщайте внимание на тези въпроси“, отбеляза руският лидер.

„Ако бяха го направили, щеше да стане преди много време“, отговори от своя страна Тръмп.

Журналист на АП попита за Крим.

Путин заяви, че Тръмп „продължава да поддържа позицията, че Крим е анексиран незаконно. Нашата позиция е различна“.

Двамата държавни глави се споразумяха да бъде сформирана работна група между американския и руския бизнес.

В началото на срещата Тръмп и Путин се ръкуваха само за три секунди. Езикът на тялото на двамата показа напрегнатост и сдържаност, без усмивки и емоции, с изключение на един странен момент, когато Тръмп смигна на руския лидер.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров проведе първата си лична среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в столицата на Финландия.

Според Лавров преговорите в Хелзинки са протекли „по-добре от супер“.

В столицата на скандинавската страна бяха организирани около 13 протеста, като някои от тях бяха в подкрепа на президента на САЩ. Полицията в Хелзинки арестува около 20 души. Един от топ вестниците във Финландия Helsingin Sanomat пък разположи близо 300 билборда по маршрута на лидерите, на които призовава да се уважава медийната свобода.

Дългоочакваните разговори между лидерите бяха организирани на фона на напрежението между двете държави, които достигнаха най-ниското си ниво от Студената война.

Преди днешната среща Путин и Тръмп разговаряха два пъти в кулоарите на международни форуми в Европа и Азия през 2017 г.

До срещата се стигна след интензивни преговори между двете страни. Преди няколко седмици Джон Болтън, съветник на Тръмп по националната сигурност, посети Москва, където проведе разговори с Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров за организиране на срещата на върха.

Това е първата пресконференция на Путин с президент на САЩ от 2008 г., когато се срещна с Джордж У. Буш в Сочи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук