ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В АГЕНЦИЯ DAILYPRESS.bg TV! Действия на институциите и протести в защита на Желяз Андреев (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

САЩ поискаха задържането на още четирима българи за нарушаване на ембаргото над Сирия

0
32219
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

Репортаж на: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg / ВЕСТНИК „ТОП ПРЕСА“ / СОФИЯ – СЪДЕБНА ПАЛАТА

© Информационна агенция „Дейли Прес“ (www.dailypress-bg.com) 

Институциите се задействаха днес по казуса „Желяз Андреев” след обществения натиск, видя екип на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Министерството на външните предприе спешни действия за изясняването на всички обстоятелства около случая с 29-годишния Желяз Андреев, който беше арестуван в Добрич по искане на американските власти, предаде по – рано репортер на „Дейли Прес“.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов външният министър Екатерина Захариева е дала указания на зам.-министър Юрий Щерк за среща с американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от зам.-помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че от Вашингтон са получени искания да бъдат задържани още четирима българи – двама мъже и две жени, по обвинения като това на Желяз Андреев.

Той обаче е предложил на правосъдния министър Цецка Цачева да се проведат консултации със Съединените щати, което е разрешено в договора за екстрадиция между двете държави.

Главният прокурор отказал задържане на четиримата с аргумента, че това не е наложително.

Тази вечер се организираха паралелни протести в няколко града в защита на Желяз Андреев, съобщи репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ който е пред Съдебната плата в София.

Днес в националната полиция беше разпитан един от другите разследвани българи –Искрен  Георгиев.

Другите трима разследвани българи все още не са разпитвани, научи от свой източник агенция „Дейли Прес“.

Стана ясно още, че служителите в българския офис на фирмата са потърсили помощ от институциите.

Уведомени са били Министерството на външните работи, президентството и канцеларията на обмудсмана, съобщи Желяз Андреев пред журналистът ни Тодор Стефанов на протеста.

От Информационна агенция „Дейли Прес“ потърсихме за коментар прокуратурата на Съединението щати.

Оттам отговориха: „Прокуратурата на Съединените щати няма да коментира случаяизвън официалните си прессъобщения. Прокурорът, разпределен по висящия случай, също няма да дава каквито и да било интервюта”.

А в официалното пресъобщение на американската прокуратурат от вчера се казва: „Андреев е обвинен в нарушаване на акт на американското правителство, който забранява износа на определени стоки за определени държави сред които и Сирия”.

Проверката ни установи, че през юли миналата година разследвана от САЩ фирма е поискала да бъде обявена в несъстоятелност, тъй като дружеството е изпаднало в състояние на неплатежоспособност.

Ще бъде обявена и дарителска сметка за набиране на средства за адвокат за Желяз Андреев във Флорида. Тя ще бъде обявена в групата във групата във „Фейсбук” в негова подкрепа.

Подкрепящите Желяз излязоха пред Съдебната палата с плакати в ръце: „Няма да дадем Желяз”, „Подкрепа за Желяз, подкрепям го и аз”, „Работата в кол център НЕ е престъпление“, множеството скандира „Свобода”.

Изображение 350438

Изображение 350442

Изображение 350440

Изображение 350439

Изображение 350441

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук