Извънредно и първо в DAILYPRESS.bg! Ска Келер: Корупцията е общ проблем, не целим само България с него

0
37380
dav

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS/СОФИЯ – БТА

Върховенството на правото и правосъдието са проблем не само в България, но и в цяла Европа. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент Ска Келер на специална пресконференция, съобищи жужурналист ни Тодор Стефанов от БТА.

Припомняме, че днес, 9 февруари, Келер ще направи обиколка на Национален парк „Пирин“ и ще говори с хора от Банско за проблемите им и проблемите с парка. По думите на Келер, по темата „корупция“ българското председателство има отличната възможност „да блесне“. Първата стъпка към решаването на проблема е той да бъде приет, подчерта тя.

„Тази седмица в ЕП имахме дебат за корупцията в Румъния, в Малта – това не е атака срещу България. Целта е да се осигури правосъдие за всички граждани на ЕС“, каза зеленият евродепутат.

Тя поясни, че и управляващите в Малта не са били много щастливи, че са попаднали в полезрението на Европейския парламент и анализа на убийството на известната малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. Келер увери, че ЕП не се занимава нарочно с конкретни райони, а гледа навсякъде. Известният юрист и общественик Александър Кашъмов заяви, че връзката между корупцията и свободата на словото е очевидна и коментира в конкретика борбата с корупцията в България.

„Написаха се много закони, има и успехи, но на небосклона не се вижда разпръскване на облаците. Скандали като „Батко и Братко“ го доказват, те доведоха до спиране на стотици милиони от ЕС. Вижда се, че успехите са по-малко от неуспехите. Не знам защо управляващите се оправдават с „ние ги хващаме, вие ги пускате“. Медии в много от случаите вършеха работата на държавата, като разкриваха стотици схеми. И как държавата действаше в тези случаи? Удря ги с комисии и проверки, атакува ги с приближени медии, които удобно получават средства. Тези медии обаче показват изключително ниско ниво на журналистическа етика”, аргументира се юристът.

Адвокатът заяви, и че „новият антикорупционен закон е роден неефективно“, защото е изхвърлил в задния двор проверки на 120 хил. държавни служители за конфликт на интереси. Съпредседателят на българските „Зелени“ Борислав Сандов беше категоричен, че „не можем да очакваме корупцията да намалява, когато по високите етажи на властта е фактор“. Той беше крайно откровен:

„Решението за Пирин показва точно това. Това, че у нас няма нито един наказан политик показва, че тези практики и хора са защитавани от най-високо ниво. Освен Пирин, нека видим КТБ. В последните дни се видя как сгради в центъра на София се продават за 1 лв. Това пречи за реалния напредък на страната в европейското ѝ бъдеще. Ако ние заедно – гражданско общество, медии не се обединим в борбата срещу корупцията – ще останем на опашката“.

Посещението на Келер в Пирин Ска Келер добави и, че днес ще отиде до Пирин и Кресна, за да чуе на място какво имат да кажат местните жители. Тя обаче предупреди: „ЕК няма да плаща пари в нарушение на европейското законодателство“, визирайки строежа на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Според Келер не може трасето да минава през Кресненското дефиле, защото то е природно богатство и трябва да се търси друг начин.

Припомняме, че имаше пет варианта за трасето на магистралата, включително такъв, при който то не минаваше през дефилето.

„Ще дам пример с Германия – управляващите в един район искат нов ски лифт в ниска планина, където почти няма сняг. Ние силно се противопоставяме на тази глупава идея. Ние наистина сме еколози и се борим срещу тези проблеми, които засягат всички нас“, заяви съпредседателят на европейските „Зелени“. Пред Actualno.com тя поясни, че става въпрос за малкото селце Ширке, провинция Саксония-Анхалт, където германските „Зелени“ се противопоставят на местните власти, които търсят, по тяхно мнение, единствено икономическа изгода с проекта.

Има или няма климатични промени? На пресконференцията не беше пропусната и темата за позицията на екоминистъра ни Нено Димов относно климатичните промени. Димов счита, че глобалното затопляне е измама за трилиони и дори се аргументира в лекция по въпроса, но откакто е екоминистър защитава тезата, че личното му мнение няма значение и че защитава общоприетата позиция на България и ЕС по въпроса.

„Климатичните проблеми ще създадат големи икономически разходи на всички нас и ние всички трябва да се борим срещу тях. Притеснително е, ако министърът не е убеден в това. Наистина съм притеснена от позицията на Димов, защото, ако не работим всички заедно – скоро ще е твърде късно“, каза Ска Келер. Борислав Сандов директно заяви, че Димов се „само ни излага“, след като редица чужди медии показаха позицията му против глобалното затопляне.

„За щастие той не може да изразява позицията нс ЕС, а само своята. Ще е голям тест за Димов предстоящото председателство на Съвета на министрите на околната среда. Надявам се да не пречи. Ако видим обаче, че той го прави, ще потвърдим негативните констатациите за него. Тук трябва да се запитаме – КОЙ назначи този министър? Той не е част от нито една от партиите“, каза още Сандов.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1935840870065052&id=1442495702732907

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук