ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В DAILYPRESS.bg! Съдът остави в ареста Десислава Иванчева и помагачите й (ОБОБЩЕНИЕ)

Кметът на "Младост": Ръцете ми не са "светвали"

0
136871

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg / СОФИЯ – Специализираната прокуратура

Специализираният наказателен съд с председател съдия Пламен Панайотов остави в ареста кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и соченият за посредник Петко Дюлгеров, предаде преди минути от сградата на Специализираният наказателен съд репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Така съдът уважи искането на прокуратурата. Защитата настояваше и тримата да бъдат освободени, без да им бъде налагана мярка, заради липсата на доказателства. Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред по-горна инстанция.

Тримата бяха задържани при показна акция във вторник, като Иванчева остана с белезници няколко часа пред Спортната палата.

Снимка: БТА

Според съда има обосновано предположение, че и тримата са автори на престъплението, в което са обвинени. Иванчева е обвиняема за подкуп, а останалите двама, че са нейни съучастници.

Прокуратурата внесе искането за постоянното им задържане в петък сутринта, като случаят се падна на съдия Пламен Панайотов, който е работил с шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и наскоро в интервю за в. „24 часа“ го определя като „изключителен професионалист“.

Заседанието започна в 13 ч. и се проведе в най-голямата зала на специализирания съд, която се оказа малка да побере всички медии, дошли да отразят случая.

Двете задържани жени – защото Дюлгеров е пожелал да не бъде сниман – бяха вкарани преди началото на заседанието в стъклена клетка в залата. Иванчева се опита да говори с журналистите през стъклото чрез предварително написани бележки и с реплики на висок глас.

След началото на заседанието, когато камерите бяха изведени от залата, кметът на „Младост“ се успокои. Съдия Пламен Панайотов изрично провери дали белезниците и на двете жени са свалени.

Прокуратура посвети цялото си изложение пред специализирания наказателен съд в петък следобед върху необходимостта от задържането на кмета на района „Младост“ Десислава Иванчева и как с действията си тя е навредила на имиджа на България. Пред съда обвинителите Илиян Рангелов и Тончева говориха за това как на Иванчева е гласувано доверие, което тя е разколебала с желанието за материална облага.

Според обвинителите исканият от Иванчева подкуп е бил, за да пусне обявление за заповед за промяна на плана на квартал „Младост 4“. Собственикът на строително-инвестиционната компания „Ваклин груп“ Александър Ваклин е имал разрешение за промяна на подробен устройствен план за имот в местността „Камбаните“. То е издадено от главния архитект Здравко Здравков и с него започва процедура за застрояването на имота с две сгради. Районният кмет – Иванчева, трябвало да обяви заповедта за промяна на плана на заинтересованите страни.

Александър Ваклин, управляващ дружеството, отрече да е сезирал прокуратурата. Фирмата изпълнява проект до Околовръстния път и Ваклин потвърждава, че също е имал проблем с общината, но заявява: „Няма защо да я харесвам, но не аз съм подал сигнала до прокуратурата. Браво на този, който го е направил“. Днес на телефона на Ваклин отговаряше секретарката му.

В сряда шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев отказа да съобщи името на подателя на сигнала, за да гарантира неговата сигурност.

Адвокатите пък поискаха Ваклин, който се обръща към разследващите, да бъде приведен под наказателна отговорност за провокация към подкуп, а показанията му да не бъдат взети като доказателства.

Определението на съдия Пламен Панайотов подлежи на обжалване.
На кариран лист Иванчева показа на медиите изявление, в което прогнозира, че ще й се определи голяма гаранция, каквато е невъзможно да внесе.
На кариран лист Иванчева показа на медиите изявление, в което прогнозира, че ще й се определи голяма гаранция, каквато е невъзможно да внесе.

След заседанието прокурорът Илиян Рангелов заяви, че 70-те хиляди евро, за които се твърди, че са взети от тримата обвиняеми, не са били върнати на Александър Ваклин, а са към материалите по делото. Към тях не е съдебното разрешение за маркирането на парите и използването на Специални разузнавателни средства, защото те са в службата, която ги прилага – Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО).

Според Рангелов има достатъчно доказателства, че тримата задържани са пипали парите, след като следи от маркера по тях има и по носовете им. Докато съдът четеше определението си пред сградата се събраха няколко десетки души, който поискаха „Свобода за Деси и Биляна“.

Десислава Иванчева при ареста пред Спортната палата
Десислава Иванчева при ареста пред Спортната палата

Строителният предприемач Александър Ваклин, който бе посочен като подател на сигнала срещу кмета на „Младост“ Десислава Иванчева от адвокатите й, първо потърсил „хора, които я познават“, а след като разбрал, че „всичко е за пари“ подал жалба до Административния съд.

Това каза самият той пред Би Ти Ви. Ваклин е основен свидетел на прокуратурата по обвинението срещу Иванчева за вземане на подкуп в особено големи размери.

По данни на обвинението Иванчева е поискала 500 хил. евро от Ваклин, като във вторник е била предадена сумата от 70 хил. евро. „Никога не сме възнамерявали да й дадем сумата“, каза още предприемачът.

Така той потвърди ролята си при разследването на специализираната прокуратура и антикорупционната комисия, което досега не бе направено от официални лица.

Александър Ваклин е управител на дружеството „Ваклин груп“ по чието искане в средата на 2017 г. главният архитект на София е разрешил две изменения на подробни устройствени планове на парцели в местността „Камбаните“ в район „Младост“. За да продължи процедурата промяната трябва да бъде съобщена на заинтересованите лица от районния кмет.

По думите на Ваклин Десислава Иванчева не издала уведомлението в продължение на 10 месеца. Тогава той потърсил „хора, които я познават, за да я попита чисто човешки“ защо приема „лично“ неговия проект и по „нейна изрична заповед“ не се издава уведомление. „Тогава разбрах, че всичко е за пари“, каза Ваклин.

Пред телевизията той каза още, че след това е подал жалба до Административния съд и прокуратурата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук