Извънредно и само в DAILYPRESS.bg! Говорят архивите на Народното събрание! Източват ли се социалните фондове?

0
23471

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ – НАРАДНО СЪБРАНИЕ

Информационна агенция „Дейли Прес“ реши да ви запознава с интересни дебати отразени в стенограмите на Народното събрание при приемането на различни закони. Днес ще ви запознаем с кратък дебат при приемането на текст от Закона за семейни помощи за деца знаете, че „Дейли Прес“ от самото начало следи темата за деца в институции.

Вие сами направете изводи, създават ли се предпоставки за източване на социалните фондове. Информираме ви, че дебатирания текст е приет с огромно мнозинство от ГЕРБ и Реформаторския блок, а единствено „Дейли Прес“ ги намери:

Заповядайте, господин Байрактаров.

ДИМИТЪР БАЙРАКТАРОВ (ПФ): Благодаря, господин председател. Виждам, че текстовете се приемат с темпо, без да се обмислят, без да се замисляте, уважаеми колеги, извинявам се, че трябва да Ви го кажа.
Параграф 11, ал. 1, т. 4 е в абсолютно противоречие с чл. 21 от Закона за закрила на детето. Сега да обясня какъв е текстът в този § 11, ал. 1, т. 4. Майката, осиновителката не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване.
За да стане още по-ясно, ал. 1 гласи, че майката (осиновителката) студентка има право на еднократна помощ, която е доста сериозна. Забележете какво се случва в този текст.

Уважаеми колеги, кажете как една осиновителка, неосигурена, която себе си не може да осигури, ще осиновява дете, при положение че чл. 21 от Закона за закрила на детето казва, че Агенцията за социално подпомагане трябва да извърши изключително сериозен анализ на осиновителя. Този анализ е критерий дали осиновителят може да отглежда и да създаде условия на детето.

Направих си труда да направя проучване и да видя колко са майките студентки, които са се наредили на опашка да осиновяват деца.

Оказа се, че в редовно обучение това число на студентки е нула.

Задочниците се осигуряват и не попадат в групата. За тях не ми дадоха информация, сиреч не мога да Ви кажа има ли такива осиновителки, или не.

По този начин текстът е в противоречие с чл. 21 от Закона за закрила на детето. Той е неработещ текст, но отваря врата за злоупотреби и източване на социалните фондове, за създаване на професия, която да усвоява социални помощи. Поради това предлагам т. 4 да отпадне от текста. Благодаря.

СВЕТЛАНА АНГЕЛОВА (ГЕРБ): Няма нищо лошо жена, която не е осигурена, да бъде осиновителка. Това не противоречи на нито един закон – нито на Закона за закрила на детето, нито на Семейния кодекс. Вашето предложение е абсолютно неоснователно.

Преди една седмица Информационна агенция „Дейли Прес“ направи интервю с Димитър Байрактаров.

Ето какво сподели той:

ИЗВЪНРЕДНО! Димитър Байрактаров пред ПРЕС.bg и Агенция DAILYPRESS.bg: В Бургас се провежда активно мероприятие за завладяване на съдебната система! (ИНТЕРВЮ ТУК)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук