Извънредно! Обиски в три министерства и Агенцията по инвестиции

0
117

Войната между правителството и прокуратурата продължава с неочакван развой. Прокурори влязоха в три министерства и Агенцията по инвестиции заради ”златните паспорти” по сигнал на ДПС, съобщи БНТ. В Българската агенция по инвестиции се обискира кабинета на изпълнителния директор Стамен Янев.

 

Разследващи и прокурори са и в Министерство на правосъдието – дирекция „Българско гражданство“, МВР – дирекция „Миграция“ и Министерство на икономиката.

От Спецпрокуратурата обявиха, че ще направят брифинг в 11:15 ч. по казуса „златни паспорти“.

Припомняме, че ден по-рано от прокуратурата обявиха, че са се захванали с казуса по сигнал на депутат от ДПС. От партията твърдят, че става въпрос за чудовищна схема за издаване на фалшиви документи. „Съдържат се твърдения, че над 120 души, основно китайци, част от които от специалните разузнавателни служби на Китай, и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивания от 2015 до 2021“, съобщиха преди дни от партията.

 

Прокуратурата е възложила допълнителни действия на ДАНС, правосъдното министерство, Агенцията за инвестиции и дирекция „Миграция“. Четирите институции трябва да проверят всеки един от случаите, описани в сигнала.

 

Ако бъдат установени нарушения, от прокуратурата съобщават, че ще информират за казуса президента, който има право да отмени натурализацията на българско гражданство. При открити престъпления ще бъде уведомена и съответната компетентна прокуратура.

 

Досъдебно производство за дейността на организирана престъпна група, спомагала определениш лица за придобиването им на българско гражданство след инвестиция, е образувала Специализираната прокуратура.Това заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев на брифинг малко по-късно.

 

„Сигналът е за това, че между 2015-2021 година на територията на България е съществувала престъпна група, в която са участвали служители на Българската агенция по инвестиции. Сформиран е екип от петима следователи и двама прокурори, защото случаят се отличава с фактическа и правна сложности и могат да бъдат застрашени интересите на страната за членството ни в Шенген и премахване на визите за САЩ“, обясни Христо Кръстев.

 

В рамките на разследването ще се проверяват всички паспорти, издадени по схемата „натурализация след инвестиция“ за периода 2015-2021 г.

Прокурори са изготвили искания по член 159 от НПК за изземване на документация от Българска агенция по инвестиции, както и от Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката и Дирекция „Миграция“ към МВР. За случая ще бъдат уведомени ЕК и ЕП.

 

„Разследването е в ранен етап, когато установим всички факти ще привлечем отговорното лице. Сигналът е подаден от Народен представител – Хамид Хамидов. Конкретна цифра на паспортите, които са издадени не мога да посоча“, подчерта Кръстев.Фрогнюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук