ИЗВЪНРЕДНО! Прокуратурата: Записите Владимира Янева – Ченалова са манипулирани!

0
1135

Няма извършено нарушение от замесените в скандала „Яневагейт“. С това заключение приключи проверката на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), твърди „Правен свят“. Снощи комисията проведе последното си заседание, на което е взела решение за прекратяване на проверката.

Имало е предложение основанието за прекратяване на проверката да бъде поради липса на доказателства, но тази идея не е била възприета от мнозинството от членовете на Етичната комисия. Те са решили, че както Владимира Янева и Румяна Ченалова, така и всички споменати членове на съвета – „най-оправните“ (по думите на Янева) Ясен Тодоров и Димитър Узунов, както и Милка Итова, не са извършили нарушения.

Даниела Костова, която оглави временно комисията след отвода на Ясен Тодоров, заяви, че утре становището ще бъде обсъдено на заседанието на съвета, след което може да обясни аргументите на Етичната комисия.

Ден преди това прокуратурата е изпратила на комисията експертиза на записите, разпространени от „Биволъ“. Според заключението й записите са манипулирани.

Т.нар. скандал „Яневагейт“ се разрази след местните избори в края на октомври миналата година. Сайтът „Биволъ“ пусна серия от записи на разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева, на които бившата шефка на СГС обсъжда ситуацията около нейното отстраняване от длъжност по случая „Червей“ и започващото разследване.

На 30 ноември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е започнало разследване на скандала „Яневагейт“./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук