ИЗВЪНРЕДНО! Първи вот в ООН за Кристалина Георгиева! Очакват се три бюлетини с „не“

0
1740

Часът за Кристалина Георгиева в ООН удари. Днес е истинският тест за сменената кандидатура на България за генерален секретар, защото в Съвета за сигурност ще се проведе първото гласуване за кандидати, сред които е и Кристалина Георгиева. Русия намеква, че то може да се окаже решаващо за приключване на състезанието и изясняване кой е фаворитът.

Реакциите в мрежата след изслушването на Георгиева в Ню Йорк не бяха особено ласкави, особено за лошия й английски.

Резултатът ще е много по-категоричен от досегашните гласувания, тъй като петте страни с вето ще са обозначени с различен цвят от този на бюлетините на непостоянните 10 без това право.

Прагът на шанса за успех е събирането на 9 гласа и нито един от тях да не е от САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, които могат при окончателното гласуване да наложат вето.

На последнто гласуване с безцветни бюлетини над този праг бе единствено португалецът Антонио Гутериш. В предишните четири вота още няколко кандидати са събирали поне 9 гласа, окуражаващи ги да продължат. Сред тях бе и Ирина Бокова, но това бе при първото гласуване преди месеци и докато тя бе официалният кандидат на България.

Сега тя участва самостоятелно след като на последното гласуване събра 6 гласа „за“, 7 „против“ и 2 „без мнение“. Днешният вот ще покаже и дали тя е по-популярна от Кристалина Георгиева в уникална за последните 25 години ситуация да има двама претенденти от една и съща държава.

С голяма степен на вероятност може да се прогнозира, че Георгиева ще събере 3 „не“ от непостоянните членове Нова Зеландия (бившият премиер Хелън Кларк участва в състезанието), Ангола (бившата португалска колония вероятно подкрепя Гутериш) и Уругвай (смята се, че е за аржентинката Сусана Малкора, която на 26 септември се класира четвърта).

Много пъти е писано в сферата на догадките, че Великобритания и донякъде САЩ симпатизират на кандидатурата на Георгиева, а Русия – на Бокова. Франция и особено Китай засега държат картите плътно до себе си и оставят много пространство за спекулации.

Във вторник обаче Русия направи нещо, което бе изтълкувано като сигнал към новата българска кандидатура, че има на какво да се надява. Виталий Чуркин, постоянният представител в ООН, каза: „Ние наистина вярваме, че е ред на Източна Европа да излъчи следващия генерален секретар. И много бихме искали да видим жена“.

Нещо повече, Чуркин добави, че няколко дни след днешния вот Съветът може формално да гласува и определи кого да предложи на Общото събрание на ООН за одобрение като генерален секретар. Той в момента е ротационен председател на Съвета за сигурност, а от септември насам Русия ръководи процедурата за избор на наследника на Бан Ки Мун.

Зад Бокова в момента не стои никоя държава, докато за броени дни Георгиева получи официална подкрепа от Унгария, Полша, Латвия, Черна гора и бившия кандидат от Хърватия Весна Пушич.

Това определено я кара да изглежда като представител на Източна Европа, както и като водещата сред жените, и, изглежда, засилва шансовете ѝ поне да стигне до състезание с Антонио Гутериш. (Третата жена, представител на района, е Наталия Герман – външният министър на Молдова, която във всички гласувания е на дъното и последния път събра 11 гласа „не“ от 15 страни от Съвета за сигурност. От района идват и четирима мъже в конкурса – от Словакия, Словения, Сърбия и Македония.)/ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук