Извънредно! Разузнавачът Димитър Иванов разкри защо падна главата на Местан, човек на Турция ли е той и ще направи ли нова партия?

0
1615

Скандалът „Лютви Местан“ набира все по-голяма скорост и вълнува българското общество въпреки големите празници. Все по-често анализатори и общественици налагат твърдението, че вече бившият лидер на ДПС трябва да бъде разследван за държавна измяна.

Разговаряме по проблема с разузнавача Димитър Иванов, професор по национална сигурност и лидерство, общественик и университетски преподавател. 

Интервю на Албена Борисова

– Защо падна главата на Лютви Местан, проф. Иванов? Декларацията му за сваления от Турция руски бомбардировач не беше ли черешката на тортата?

– Тя е поводът. А иначе причините са в цялостното поведение на Местан и в международен план – уклонът му към Турция, и в чисто национален – отливът на гласове от ДПС на последните избори. Не на последно място и в нарушената лична лоялност към патрона на партията Ахмед Доган.

– Доган демонстрира с премахването на Местан, че не е излизал от политиката?!

– Както е казано, бивши негри няма. Доган се връща към голямата политика, според мене. След като само с един замах успя да премахне председателя на най-дисциплинираната партия в България.

– Към кого беше отправено посланието на Доган – към електората, към хората, които дръзват да използват партията за свои цели, или към Турция?

– Обръщението му беше към целия политически елит на България. А и към Турция, която се опитва да бъде ментор в страната ни. С акта си Доган показа, че ние не сме съгласни. Това показва само правотата на действията му.

– В интервю за ПИК соцдепутатът Таско Ерменков каза, че Лютви Местан  продава националните интереси и отработва пари, получавани от Турция…

– Измяната му е повече в морално-политически план, отколкото във финансов. Но не изключвам и комбинация на двете. Затова трябва час по-скоро да се направи разследване, за да не стане късно.

– Как си обяснявате странното бездействие на МВР? Румяна Бъчварова отиде лично да види дали Волен Сидеров вандалства пред НАТФИЗ. Процедурата за снемането на имунитета му беше задействана светкавично. Местан отива да търси сигурност в чуждо посолство и нито една служба не се задейства. Всички мълчат като риби и само се ослушват?!

– Волен Сидеров е черната овца на политическия живот на България. И каквито реакции да има срещу него, ще останат безнаказани. А Лютви Местан беше лидер на третата политическа сила в България. А ако е и човек на Турция, става още по-сложно. Трябва да се пипа по-леко.

– Можем ли да говорим за държавна измяна от страна на Местан?

– Има косвени белези за държавна измяна. Такова поведение, каквото демонстрира той, имат само политици марионетки. Той говореше много пъти, че ДПС е единствената евроатлантическа партия. А всъщност неговата обвързаност с турски функционери е преляла чашата.

– Как ще се развие скандалът „Местан“ според вас?

– Скандалите около Местан ще продължат. Но той вече няма никаква политическа съдба.

– Искате да кажете, че няма да успее да направи нова партия каквито са очакванията?

– Не, той няма потенциал и устойчивост за това./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук