ИЗВЪНРЕДНО! Репортаж на DAILYPRESS TV! Представиха картата за нощния градски транспорт (СНИМКИ/ОБЗОР)

0
36257
Източник: dailypress-bg.com

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg / СОФИЯ 

Нощен градски транспорт, зелен и бял билет, намаляване на глобата, плащана на кондукторите на място на 30 лева, възможности за оборудване с велогардероби на автобусите. Това са част от промените в Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения градски транспорт, които ще бъдат предложени за гласуване от Столичния общински съвет.

Християн Петров, директор на Центъра за градска мобилност представи картата, която ще се продава в четирите линии на нощния градски транспорт, който ще тръгне от 7-ми април. Конкретизират се всички текстове, свързани с нощния транспорт.

„Това е нова услуга, която тръгва на 7-ми април“, заяви Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. Покриват се около 50 спирки по всяка линия.

Изображение 349090
Източник: dailypress-bg.com

Цената на картата за ползването на този вид услуга е 2 лв. Всеки автобус ще бъде оборудван с технически средства и контрольор, който ще продава картата.

„В момента се оборудват спирките, които ще се ползват за нощния транспорт“, каза още Герджиков.

„Услугата стартира. Силно се надяваме, че тя ще бъде припозната като полезна от софиянци. Ако има нужда, може да се мисли за въвеждането на допълнителни линии и допълнителни подобрения“, коментира още той.

Снимка 349121
Източник: dailypress-bg.com

С промените в наредбата се слага край на санкционирането на пътници, които ползват карта за една линия, но пътуват със същата карта с друго превозно средство, чиито спирки не съвпадат с тези за линията, за която имат карта.

Така например пътниците ще могат да ползват автобус и трамвай, които имат различни спирки, но се движат по един маршрут. Сега единственото изискване, за да се ползва тази карта, е тези трасета да съвпадат.

Герджиков информира, че глобата за нередовен пътник става 50 лв., а глобата, която се плаща на място на контрольор става 30 лв. вместо досегашните 40 лв. Целта на промяната е глобата, която се плаща на място, да е с достатъчно голяма отстъпка, за да се стимулира събираемостта.

„При въвеждането на тикет системата – очакваме силно покачване на контролирането на пътници и силно намаляване на гратиса“, каза още Герджиков.

Възприето е и едно от предложенията на инициативния комитет в Княжево за въвеждане на автобуси с велогардероби. Градският транспорт трябва да предложи дадени автобусни линии, които да бъдат оборудвани с велогардероби.

Друга промяна са т. нар. буферни паркинги на метрото. Досега условието за ползването им е било притежаването на карта за метро.

Сега това условие не е достатъчно. Към него се прибавя и задължително ползване на метрото.

Герджиков отбеляза, че електронната система дава възможност за контрол дали тази карта в този ден се използва. „Нашата цел е да се използват тези паркинги от хора, които след това ползват градския транспорт“, категоричен бе председателят на СОС. В наредбата се определят и реда и условията за ползване на така наречените зелен и бял билет.

Зеленият билет е на стойност един лев, а белият е напълно безплатен – при силно замърсен въздух.

Изображение 349092
Източник: dailypress-bg.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук