Изгоненият бивш лидер на ДПС обикаля посолствата в София Скандалът продължава! Турция нарежда на Местан да се съюзи с Касим Дал

0
923

Ислямисткото правителство на Давутоглу оказва жесток натиск върху лидера на НПСД Касим Дал, настоява да се сдобри с изгонения от ДПС Местан. Нищо чудно 6-мата отцепници от движението да компенсират липсващите гласове на хората на Радан Кънев.

Турция продължава да дърпа конците на изгонения от ДПС бивш председател Лютви Местан и да се меси по недопустим начин в българската политика. Самият той обикаля посолствата в София, за да декларира, че е пронатовец и проевропеец, който изповядва либералните ценности. Пред чуждите дипломати Местан подчертавал, че речта на Доган пред актива на партията обслужвала руските интереси в България, което не отговаря на истината. В речта си Доган подчерта, че не иска българска партия да бъде нито пет, нито шеста колона на чужда държава.

Междувременно стана ясно,  че ислямисткото правителство в Анкара на премиера Ахмет Давутоглу оказва жесток натиск върху неформалния лидер на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) Касим Дал, научи Епицентър.бг. От него било поискано не само да се сдобри с настоящия си враг Местан (двамата не се понасят, заради принадлежността на Лютви Местан към бившата ДС -б. а), но и да обединят усилията си в защита на интересите на Турция. На Местан е наредено да не прави собствена партия, заради съсипания му вече имидж, а да се съюзи НПСД, която е част от Реформаторския блок и има свой министър (Тодор Танев – на образованието), зам.-министър (Орхан Исмаилов – на отбраната) и областен управител на София (Веселин Пенев).

Преди Нова година Касим Дал неочаквано призна, че е готов да си сътрудничи с отцепниците от ДПС, стига да приемат идеите на неговата партия. Той подчерта обаче, че не иска агенти на бившата Държавна сигурност. По-късно председателят на НПСД Корман Исмаилов обяви, че няма да преговаря с Местан. Каза и каква е причината – през 2010 г. Местан лично настоявал Корман Исмаилов да бъде изключен от ДПС, заради близостта му с Касим Дал.

В първите дни на Новата година обаче става ясно, че натискът от страна на Турция се засилва и че ще се наложи водачите на НПСД да преосмислят позициите си. Явно Анкара  демонстрира към Касим Дал повече доверие и именно на него възлага да приюти последните отцепници, начело с Местан.  Ако това се случи, нищо чудно 6-мата бивши депутати от ДПС да компенсират липсващите гласове на хората на Радан Кънев, които обявиха, че вече са опозиция на властта.

Пред телевизия България он ер бившият депутат от ДПС Гюнер Тахир определи като възможен сценарий Местан и хората около него да се присъединят към парията на Касим Дал. „И едните и другите са управляеми отвънка, т.е. те не са автентични политици на българската сцена„, определи ги той и обясни, че двамата имат общ източник на финансиране. „Фактът, че някой посред нощ търси българския министър-председател, за да се намеси във вътрешната политика на една партия, говори красноречиво“, допълни Тахир.

Дипломатически източници посочиха пред Епицентър. бг,  че в последните 2-3 години представители на турските служби били засичани почти на всички митинги на ДПС „пред очите на Местан“. Нещо повече, хората в смесените били притискани жестоко от турски емисари и всичко това ставало със  съгласието на Местан.

„Утре ще дадем пресконференция, но не знам нито къде, нито кога.“ Така отговори на въпрос на Епицентър. бг депутатът Хюсеин Хафъзов, който обяви, че ще напусне ДПС, заедно с изгонения бивш председател на партията Лютви Местан. Хафъзов е от проислямисткото крило в екипа на бившия председател на ДПС.

Той не пожела да отговори дали е истина, че Местан, след турското посолство, е започнал рейд из дипломатическите мисии на европейски държави в София. „Питайте него“, отсече Хюсеин Хафъзов. Според информация на ПИК от тази сутрин, бившият председател на движението е посетил тайно легациите на САЩ и Франция в София, за да обяснява как паметната реч на Ахмед Доган на 17 декември в „Сараите“ в квартал „Бояна“ е била проруска. Същото потвърдиха пред Епицентър.бг и от Външно министерство.

Хафъзов, който пред годините парадираше с близките си отношения с турския президент Реджеп Ердоган, отрече да е ходил на инструктаж в Турция покрай празниците. „На Нова година си бях на село“, каза гневно бившият говорител на Главно мюфтийство.

Очевидно изплашеният Лютви Местан буквално побърка медиите през последните два дни. В края на миналата година пред приятелски медии той обяви, че на 4 януари ще даде обширна пресконференция.  Вчера стана ясно, че въпросната среща с медиите се отлага за днес. Той трябваше да говори пред журналисти в 11,30 часа в хотел „Дедеман“, който е свързван с турския хазартен бос Суди Озкан.

От рецепцията потвърждаваха информацията за 11,30 часа и дори обявиха, че ще е в зала „Диамант“. Местан обаче така и не се появи. Репортери от всички национални медии трескаво търсеха по телефона бившия председател на ДПС, който се покри. Тръгна поредният слух, че пресконференция все пак ще има, но в сряда, в БТА. От агенцията бяха категорични пред Епицентър.бг, че нямат заявка за ангажиране на залата за 11 часа и дори допълниха, че за този час вече е насрочено друго събитие.

Малко преди 15 часа днес на сайта на БТА се появи съобщение, че прословутата пресконференция на Лютви Местан ще бъде на Ивановден – 7 януари, от 12,30 часа.

Местан не е първият политик от ДПС, който открито се свързва турските служби, които прокават неосманската доктрина на южната ни съседка. Още преди да си тръгне от ДПС през 2010 г., връзките на Касим Дал с турските ислямисти и службите на южната ни съседка бяха сред най-коментираните теми в движението. Бившите му съпартийци твърдят, че близостта му с Ердоган и финансовата зависимост от Турция са причините той да напусне ДПС през 2010 г. след скандал с Ахмед Доган и мистериозното самоубийство на Ахмед Емин. Впрочем, Емин сложи край на живота си навръх рождения ден на Дал на 17 октомври, който за първи път се наложи да го отбележи в централата на „Александър Стамболийски“ 45А.

Веднага след като си тръгна от ДПС, Дал обяви, че има намерение да създаде нова партия. Още тогава усилено се твърде, че Турция ще финансира инженерния му политически проект, а негови снимки, заедно с Ердоган и Корман Исмаилов заляха медиите. Заради провала на НПСД на поредица от избори, Турция спря паричните потоци и отново потърси рамо от ДПС.

Затоплянето на отношенията между движението и Анкара започва след януари 2013 г., когато Доган назначи за лидер Лютви Местан. Оказва се, че доскорошният председател е търсил помощта на Турция, за да се бетонира на лидерския пост. През последните 3 години за първи път се заговори, че в българския парламент Реджеп Ердоган има депутатска квота, толерирана лично от Местан. Затова не е случайно, че заедно с него от движението си тръгват бившият шеф на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Мехмед, бившият говорител на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али от Шумен. /Епицентър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук