Измамната благотворителност – Дейли Прес представя случаи, в които болни и хора в нужда са измамени с благотворителни каузи! (Част втора)

0
1217

Благодетелката споделя със свой приятел за благородното начинание и той също се включва, дарявайки ризата от абитуриентския си бал и ръчно рисувана вратовръзка.
След като изпратили всичко събрано, Вики се обадила на Ася и я помолила да й звънне, когато получи „подаръка”. След няколко дни Ася изпратила трогателен мейл до Вики, с който благодаряла за роклята.

Малко по-късно Вики споделя във форума на Ladyzone на кого е изпратила роклята и се оказало, че тя не била единствената, която е изпратила тоалет за бала на Ася. На всичкото отгоре, когато позвънила в дома в Берковица, за да попита за Ася, се оказало, че тази година нямат абитуриенти и не съществува момиче с такова име.

Отдавна се шушука, че чрез благотворителни фондации и хора от хайлайфа извършват финансови измами, перейки пари. Възползването от нещастието на деца е проблем със световен мащаб. Несъществуващи фондации събират пари за какви ли не цели и пострадали деца и хора.ани салич

Междувременно и новинарката на бТВ Ани Салич, която редовно блесва в ефира на телевизията с хуманните си репортажи и призиви за помощ към деца в неравностойно положение, привлича хорско неодобрение.

От години Ани Салич се представя за милосърдна женица, готова да помогне на всеки, изпаднал в беда, а най-вече на децата. Популярната новинарка се набута за лице на предаването „Великолепната шесторка”, събиращо средства за домове за сираци, а стана и посланик на добра воля към световната организация УНИЦЕФ.

Зад „камуфлажа” на състрадателна жена и майка, „под прикритието” и закрилата на медията, Салич станала член на управителния савет на фондация „Аристон С” и на кой знае колко други. Говори се, че с хонорара си водещата си купила чисто нова добра кола от първото си водене на кампания. Според клюката цената на луксозното возило минавала 120 000 лева.

Потърсена за коментар Салич обяснила факта за скъпата покупка, че колата й е нужна, за да помага на децата – по-бързо да стига до тях и по-бързо да решава проблемите им.

Новата кола на Салич доказва, че такива фондации често използват парите в угода не само на децата и нуждаещите се, а за свой лукс и употреба.ani_salich

Преди години благотворителното шоу „Великолепната шесторка” събра сумата от 1 038 822 лева. Веднага след това обаче се появиха коментари, че Ани Салич прибира част от парите, събрани от SMS-кампанията.

Това по повод дарените 150 000 лева от зрителите на бТВ, които според граждани щели да отидат не само за Ани Салич, ами и за останалата част от екипа, включително и за победителите от шоуто – фолк дивата Бони и лъчезарният синоптик Емо Чолаков.

Заговори се, че … „Парите ще бъдат пръснати за хонорари и тоалети на участниците във „Великолепната шесторка”. Все пак водещата излиза на сцената с рокля за няколко хилядарки! Само се демонстрира благотворителност, а в действителност голяма част от средствата ги прибират те”.

Затова и зрители на предаването възкликват: „Аман от нагласени работи! Писна ми!” А други пък са още по-резки и груби като задават въпроса: „Тази година каква е тарифата на „благотворителката” Салич?”, показвайки ироничността си към водещата от новините. Има и слухове дори, че наглостта й стигнала до там, да обешава на бедни семейства стипендии за учащите им деца, но в последствие не бивала открита, за да си изпълни даденото обещание. Нагрост и безочие, според нас. Засрамете се! Поне не парадирайте с хуманно отношения и желание за подкрепа! Всичко излиза наяве, злоупотребите са потресаващи, но… наказани и покаяли се няма!

Повечето хора си мислят, че да ограбят или измамят някого, не е кой знае какво, достатъчно е да не засяга самите тях. Така плъзват и немалкото интернет измами.

Работата е там, че интернет е бездънна яма, в която се срещат всички видове измами. Откритостта, и най-важното, правната безнаказаност, насърчава изобретяването на все повече и повече нови трикове.sms

Какво да кажем за предложенията за съставяне на личен хороскоп? Обещават да ви го изпратят бързо и безплатно. Достатъчно е потребителят да попълни стандартен формуляр и да предостави своето име, фамилия, дата на раждане и разбира се, имейл адреса си. Любителят на астрологията предоставя всички данни, но скоро получава писмо с ново условие: за да получи хороскопа си, трябва да се изпрати определен брой SMS с набор от определени цифри. А ако клиентът се хване на въдицата, сметката на мобилния му телефон става прекалено дебела.

Но тази не е най-ужасната онлайн измама. Колко пъти ви е случвало да срещнете отчайващия зов за помощ – „Помогнете на детето ми!”? Спекулацията с болни деца обикновено включва снимка на тежко болно дете с някакъв кратък текст. Мошениците я изпращат на имейлите или използват интернет форумите. Обикновено се разказва някаква история от името на родителите, че не могат да си позволят скъпата операция или нужните лекарства, предлагайки на всеки, който иска да помогне, да преведе пари по посочена онлайн банковата сметка. Ако ви се случи отново и наистина решите да помогнете, свържете се с автора на съобщението и поискайте лична среща. Запознайте се с детето, с диагнозата, в коя болница е на лечение и се договорете за личното предаване на парите, които искате да дадете, за да му помогнете.

66България бе потресена от разтърсващата гавра на двама хасковски журналисти, решили да припечелят нещо покрай великденската трагедия в Симеоновград през 2011 г. Те разпространиха единен дарителски телефонен номер, на който чрез изпращане на есемес всеки може да подпомогне почернените семейства, правейки се на ударени, че случайно са попаднали на тази информация.

Че все още се намират достатъчно наивници, които да се хванат на подобна въдица, е видно от набраните набързо над 7000 съмишленици, подкрепили каузата „За починалите деца в Симеоновград“, обявена в едноименната страница във „Фейсбук“.
Страшното е, че безкористното желание на тези хора, бе попарено от наглата манипулация на двама души, призвани иначе от журналистическата си професия да служат на интересите на обществото и на полза роду!

Да не говорим, че подобни постъпки фатално компрометират идеята за благотворителност и убиват в зародиш крехките, едва набъбнали кълнове на желанието да сториш добро, които така или иначе плахо се пробуждат в едва справящия се със собственото си оцеляване български народ.

А ощетените от съдбата болни, бедни и сираци наистина имат нужда от нашата помощ. С подобни акции обаче се отрязва искрицата и на последната им надежда някой да им подаде ръка.

Иначе българинът като народопсихология има желание да дарява и винаги е показвал съпричастност към проблемите и трудностите на събратята си. При това на призивите за помощ откликват най-вече по-бедните и обикновени граждани. Не стига, че законодателството ни почти не благоприятства проявите на хуманизъм, а и порочните практики напълно убиват в зародиш подобни начинания. И ще има още дълго да чакаме да се родят нови братя Евлоги и Христо Георгиеви, Коджакафалията и други добри самаряни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук