Израел гръмна – 36 български евреи шпионирали за ДС

0
1434

Един стигнал до първия президент, друг набирал агенти от компартията

Българското разузнаване е вербувало 36 наши евреи и ги изпратило като свои агенти в Израел по време на Студената война. Това става ясно от документи от архива на КГБ, пренесени тайно на запад от бившия съветски архивар Василий Митрохин, съобщава „Йедиот ахронот”.

От тях става ясно, че още от създаването си през 1948 г. еврейската държава е била важна мишена за съветската разведка, която е била подпомагана от българската Държавна сигурност и други източноевропейски тайни служби. Евреите в старите български граници от преди 1941 г. са спасени от нацисткия геноцид, а в периода след създаването на Израел през 1948 г. около 90% от тях се преселват там, пише „Телеграф”.

В документите на Митрохин се споменава за един важен български агент, който известно време работил като журналист, а след това получил длъжност в офиса на първия президент на Израел – Хаим Вайцман. За руснаците той е бил ценен източник на информация. За съжаление, израелската военна цензура не е позволила на „Йедиот ахронот” да назове името му.

Друг български агент с кодовото име „Перец” е пример за различен начин на действие – чрез вербуване на активисти на комунистически партии по света. Според документите на Митрохин, истинското му име е Шломо Шамли (или Шмали). Той е роден в София на 12 март 1944 г. и е бил член на Централния комитет на Израелската комунистическа партия (МАКИ) и близък приятел на нейния лидер Меир Вилнер. „Перец” е бил агент на ДС от 1975 г.

Шамли, както и други членове на МАКИ, вербувани от българското разузнаване, са описани като „добри и лоялни агенти” в документите на Митрохин. Израелското издание е потърсило за коментар семейството на Шамли, но не го е получило.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук