Израел провежда първото в света национално учение за борба с коронавируса

0
133

Израелският министър-председател Нафтали Бенет и други висши служители се скриха във военен бункер при първото в света национално учение за борба с коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Еднодневното учение представлява симулация на разпространение на нов смъртоносен вариант на вируса.

Според Бенет то е предпазна мярка, която има за цел да провери готовността на Израел за „всякакъв сценарий“.

„Днес в Израел се провежда първото в света национално учение „Омега“ под формата на военизирани игри като подготовка за възможно избухване на нов, все още неоткрит смъртоносен щам на коронавируса. При учението ще бъдат проучени механизмите за работа на държавните органи в екстремни ситуации“, заяви пресслужбата на външното министерство.

Защитеният от ядрен взрив комплекс на хълмовете на Ерусалим, известен още като Национален център за управление, беше използван и за координиране на първоначалните действия в отговор на коронавируса през март 2020 г.

В учението се разиграва сценарий с цивилни и военни лидери, който включва масово тестване, постъпване в болница и полицейски час, казаха от премиерската канцелария.

Резултатите от симулацията ще бъдат споделени с чуждестранни партньори.

„Израел е в безопасност и е защитен. За да поддържаме това и да продължим да живеем нормално, трябва да продължим внимателно да следим ситуацията и да се подготвим за всякакъв сценарий“, каза Бенет, цитиран от своята канцелария.

Нищо в изявлението не подсказва, че според правителството има непосредствена опасност от смъртоносен нов вариант на коронавируса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук