Изследване: На кого вярват българите?

0
109

В контекста на войната в Украйна влиянието на фалшивите новини в България расте, а българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях. Това са част от изводите от сондажа за информационната среда в България, осъществен от „Галъп интернешънъл“, съобщиха от агенцията.

Проучването е проведено сред 1003 пълнолетни българи, между 2 и 10 юни 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна гнездова извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната.

Повече от половината от реципиентите (53,1%) посочват, че основният им източник на информация е телевизията. Веднага след това идват социалните мрежи – 22,3%. Други 16,6% посочват като основен източник други сайтове в интернет. Далеч назад като основен източник на информация остават радиото и четенето на вестници.

При младите групи обаче социалните медии вече са абсолютен номер едно, а на второ място идват останалите страници в интернет, се посочва в изводите на „Галъп“.

От българските телевизии като най-обективна по отношение на информацията се възприема обществената телевизия (32,5%), следвана от големите частни телевизии (28,1%) и по-малките частни телевизии (15,9%).

Като цяло, българските медии са предпочитани пред чуждестранните – 39% казват, че българските медии са верен източник, докато 28,3% биха предпочели чуждестранни. Не е малък обаче и делът на колебаещите се – 32,7%.

Когато става въпрос за доверие сред публиката, обществените медии у нас успяват да „изравнят резултата“ на търговските медии, и практически равни дялове от съответно по 33,8% и 35% избират единия от двата типа медия, посочват от „Галъп“.

Според анализа на агенцията 58,8% от хората твърдят, че не одобряват действията на руския президент Владимир Путин в Украйна. Повече от 23 на сто (23,3%) по-скоро одобряват неговите действия. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, привърженици на политически сили, които са традиционно в по-голяма степен проруски.

В същото време 50,7% от хората смятат, че информацията, която медиите в България разпространяват за войната в Украйна, е по-скоро недостоверна, а 25,9% от запитаните смятат, че е достоверна. Останалите се колебаят, показват данните на „Галъп“.

На този фон 35% свидетелстват, че срещат новини, които могат да определят като фалшиви, всеки ден или почти всеки ден. За фалшиви новини няколко пъти в месеца споделят 24,1% от хората, а 11,3 на сто – поне веднъж месечно, се посочва в проучването. По-рядко са ги засичали 8%, а около една пета от отговорите показват колебание в определянето на честотата.

От агенцията припомнят, че преди четири години световната асоциация „Галъп интернешънъл“ направи подобно сравнително изследване, включително и в България. Сравнението с времето преди години ясно показва, че делът на свидетелствата за всекидневни фалшиви новини е нараснал с 12 пункта в сравнение с предишната регистрация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук