Изтриването на зъбите – скритият враг на красивата усмивка

0
163

Днес все повече всеки от нас се стреми да бъде добре информиран за възможностите, които предлага съвременната дентална медицина за запазването здравето на зъбите и красотата на усмивката.

От Novini.bg разговаряхме с д-р Весела Митрева, лекар по дентална медицина за проблемите, свързани с преждевременното износване на зъбите, наречено зъбна абразия, което оказва се е широко разпространен проблем.

Бихте ли ни запознали с този широко разпространен проблем – зъбната абразия?    

Изтриването на зъбите се нарича абразия и е нормален, функционално определен процес. Води до промяна във формата, естетиката и функцията на зъбите. Физиологичната абразия се развива бавно във времето и е природен механизъм за защита на зъбите от претоварване. Когато изтриването на зъбите е прогресивно, високоскоростно и се развива при млади индивиди говорим за патологична (болестна) абразия.

Какви са причините за зъбната абразия?

Най-честата причина е скърцането със зъби (бруксизъм) и, или стискането на зъбите (бруксомания). Употреба на абразивни храни, цитрусови сокове, храни съдържащи киселини, повишен мускулен тонус, хранителни разстройста (булимия), също не трябва да се подценяват. Ръбцовата захапка, лошо изработените протезни конструкции (зъбни коронки и мостове), генетичната и морфологична слабост на емайла от своя страна благоприятстват процеса на зъбното изтриване.


Какви са симптомите на абразията?

Абразията се характезира с износване на емайла и дентина. Контактите между зъбите от точкови се превъщат в плоскостни, което води до претоварване на зъбите. Най-силно тези промени са изразени в срединнта, дъвкателна част на зъбите, която е заобиколена от тънки и чупливи емайлови ръбове. Когато процесът засяга сериозно предните зъби естетиката е силно засегната и много често, за да възстановим приветливата усмивка на пациента, изработваме циркониеви коронки. Те, както и керамичните зъбни коронки се отличават със здравина, красота и естествена визия. Една от най-честите причини за абразията е  бруксизмът (скърцането със зъби), който освен до изтриване на зъбите, води и до напукване на емайла в шийките на зъбите.

Образуват се клиновидни дефекти в пришиечната зона, които се възстановяват с фотополимерни пломби. Изтриването на емайла и откриването на дентина води до повишена чувствителност към студено, сладко, топло, кисело и допир. При физиологичната абразия процесът се развива бавно, зъбният нерв се самозащитава с отлагането на вторичен дентин и рядко се наблюдават промени в чувствителноста спрямо дразнители. Когато процесът се развива бързо зъбният нерв няма времето да се самоизолира и пациентите съобщават за засилена чувствителност.

В най-тежките случаи, абразията води до некротизиране (самоумъртвяване) или възпаление на зъбния нерв. Може да се наблюдава една от формите на феномена Попов-Годон, а именно прорстване на изтритите зъби заедно с алвеоларната кост, в която са разположени. Това е проблем, особено когато засяга само група зъби, защото е много трудно възстановяването на анатомичната форма на тези зъби и запазването на правилната дъвкателна равнина. Но дори и в тези състояния  не се стига до вадене на зъби.

Абразията води до гладки дъвкателни зъбни повърхноси. От своя страна това е причината долната челюст да приплъзва напред в ръбцова захапка. Възможно е да се появи болка и „прещракване“ в долночелюстните стави.
Понижената височина на захапката се отразява на силно на лицевата естетиката. Снижава се долната лицева трета и се  задълбочават  бръчките около носа и устата, между устата и брадичката. Самата брадичка  изпъква напред . Изчезва младежкият вид на лицето.

Какво е решението на проблема. Как се провежда лечението?

При малки дефекти лечението се изразява в неутрализиране на вредните фактори, които улеснават развитието на процеса. Обикновено това включва преработване на стари корони и мостове, подмяна на пломби, селективно изпиляване на емайлови ръбове. Много често се изработват и шини за бруксизъм.

При по-големи проблеми се налага повдигане на захапката като се изработват частични коронки (онлей, овърлей) и цели обвивни коронки. Повдигането може да е за сметка на едната  или комбинирано и за двете зъбни редици. Лечението започва с изработването на восъчен модел на възстановеното съзъбие. Материалите, които се използват са металокерамика, циркониеви коронки пълен контур, цирконий-керамика коронки и керамични зъбни коронки. Зъбните коронки може да са изработени само в задните участъци, а във фронталните зони има възможност изтритите зъби да се възстановят с фотополимерни фасети – бондинг – получава се много добър естетичен резултат. Друг предпочитан материал са керамичните фасети – особено подходящи са, когато се налага по-голяма промяна на усмивката, защото могат да променят както формата, така и цвета на зъбите.

В случаите когато предните зъби са силно потъмнели може да се използва цирконий в комбинация с керамика за превъзходен естетичен ефект. От друга страна циркониевите коронки и мостове пълен контур са добра алтернатива на металокерамиката и за задни зъби. Здрави са, не са причина за алергични реакции и са изключително подходящи за пациенти с чувствителност към метал.

Каква е превенцията ? Как можем да предпазим зъбите си?

Още веднъж искам да подчертая, че зъбната абразия е сериозен проблем. Колкото по-тежки са пораженията, толкова по-трудно, по-бавно и с по-висока материална стойност е лечението. Засегнатата естетика и липсата на красива усмивка се отразява на социалния ни статус. Ако при редовните профилактични прегледи се установи начална форма на абразия или бруксизъм и бруксомания, първоначално  е препорчително е да се изработят предпазни силилконови шини. Вече казах, че при по-тежките случаи се изработват зъбни коронки, които възстановяват изгубените зъбни тъкани, повдигат височината на захапката и връщат лицевата естетика. И при лечението с зъбни коронки, след приключване на стоматологичните манипулации трябва да се изработят силиконови шини, с чиято помощ да предпазят от счупване новоизработените зъбни коронки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук