Изумителна находка! (СНИМКИ)

0
1472

Археолози попаднаха на нещо трогателно в гроб на 3000 години

В украинското село Петриков е открито древно погребение, от периода 1100-600 г. пр. Хр. Уникалността на древния гроб е, че последно убежище там открива влюбена двойка – жена била погребана, прегръщайки починалия си съпруг, съобщава „SUN“.

Снимка: СлънцетоДокторът на историческите науки Николай Бандревски казва, че в Петриков са намерени 183 погребални места, обитавани от двойки. Въпреки това, археолозите за пръв път успели да намерят гроб, в който хората лежат и се прегръщат.

„Според патолозите просто е невъзможно да се сключат безжизнените тела в такива прегръдки. <…> Предполага се, че според обредните ритуали и обичаи жената е предпочела да напусне света с починалия си съпруг“

Снимка: СлънцетоЕкспертите обаче не са сигурни, че жената е погребана жива – има вероятност тя да се самоубила, като е взела необходимото положение преди погребението. Интересно е, че според Бендриевски съпругата е отишла след съпруга си без принуда, по собствена воля.

„Такъв акт от страна на тази жена  може да бъде обяснен с духовен порив да последва съпруга си“, твърди Николай Банндровски.

Снимка: СлънцетоИмайте предвид, че подобни традиции за погребение съществуват в много култури. И така, в Индия все още има ритуална сатита.

Превод и редакция: БЛИЦ

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук