Икономист обяви много важни новини за България! Ето кога и как ще стигнем Франция и Германия по минимални заплати (ТАБЛИЦА)

0
1463

Това не е официална позиция на 7 държави членки, а предложение на министри. Това заяви икономистът Лъчезар Богданов по повод идеята за еднаква минимална заплата в страните членки в ефира на Нова телевизия.

В момента в България минималната заплата е 460 лева, а във Франция е 1800 евро.   Именно толкова взимат и двама души от двете страни на медала. Една гражданка от Монтана срещу един жител на Париж. Тя работи в чистотата, а той в магазин за спортни стоки. Неговата заплата след удръжките е 1400 евро, а нейната се стопява до 360 лв. нето. И двамата казват, че е трудно. А ако имаш кола и дете, още по-сложно. Ника е социолог, но смята, че дипломата от университета не го е обогатила. Той е изчислил, че заплатата му е 9 пъти по-ниска от цената на кв. м в Париж. Тя пък е записала висше и се надява да, че образованието ѝ ще е от полза да взима повече пари. И двамата мечтаят за екскурзия – той зад граница с еднопосочен билет, тя за плажа. То е възможно, ако в България има икономически растеж, нови работни места. Въпреки кризата средната работна заплата за последните 9 години е нараснала с 80%. Когато дойдат нови предприятия и търсят хора, заплатата неминуемо се вдига“, обясни икономистът. Той коментира ситуацията с българската и французина. „Той се чувства виновен, че е инвестирал в образование. Това е така защото образованието не е адекватно на търсенето на пазара на труда. Какво като имате на хартия високи заплати, като голяма част от хората не могат да си намерят работа. На хартия Гърция изглежда добре, защото който има работа има хубава заплата, но който няма“, каза още той.

Blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук