Имате акне? Отговорът е салицилова киселина

0
845

Акнето е най-разпространеният кожен проблем, който засяга не само тийнейджърите, но и хора в зряла възраст. Младежките пъпки, както го наричат популярно, се появяват не само по лицето, но и по раменете, гърба и гърдите. Те са там, където има най-много мастни жлези, тъй като те отделят мастна субстанция, наречена себум. Той се излива в порите на космените фоликули, а когато пората е блокирана, анаеробните бактерии започват да се размножават и да изпускат химически вещества, които на свой ред създават раздразнения.

Причината за появата на тези пъпки е нарастващото производство на хормони през пубертета, по време на бременността, пиенето на лекарства, хранителни добавки и употребата на козметика, съдържащи високо съдържание на липиди.

Роля има и наследствеността има момчета и момичета, които въобще не знаят какво е акне, както и техните родители, и обратното. Оказва се, че някои ендокринни заболявания, като поликистозни яйчници и хиперплазия на надбъбречните жлези също могат да го провокират.

Независимо от какво се причиняват те, не са заразни. Хората, които отглеждат домашни любимци знаят, че котките, например, също страдат от т. нар. котешко акне. То също не е заразно нито за човека, нито за други животни. Произходът му е същият, както и това при тийнейджърите.

Акнето е нe само козметичен проблем, то може да създаде дълбока психологическа травма на младия човек, затова трябва да се лекува навреме от лекар – специалист по кожни болести. При по-тежките случаи, за да предпише лечение, той изисква и хормонални изследвания.

Традиционната терапия е с антибиотици, но в никакъв случай те не бива да се пият на своя глава, а само по предписание на дерматолога.

Салициловата киселина се ползва при по-леките му форми. С нея се правят обтривания на засегнатите участъци. За пръв път тя е полученa от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение Gaultheria. Днес се добива по синтетичен път. Независимо, че тази течност е срещу по-леките форми на акнето, не бива да се ползва без консултация с личния дерматолог. Единственото усложнение, което може да предизвика е лека екзема, но това се случва изключително рядко.

Ако страдате от акне, не излагайте засегнатите места на слънце, за да не получите алергия или изгаряне, съветват дерматолози. Кремовете пък трябва да съдържат киселинния витамин А, допълват специалистите.

За жени над 20-годишна възраст, те обикновено предписват хормонално лечение, тъй като по правило те имат и смущения в менструалния цикъл или прекалено окосмяване.

Тежките форми на акне обикновено оставят неприятни белези. За изглаждането им се ползват колагенови инжекции, които запълват грапавините. Процедурата се извършва от лекар-специалист. Самата процедура е безопасна, лесно изпълнима е и пациентът не се нуждае от възстановителен период.Колагенът е естествен за кожата компонент, той представлява главното белтъчно вещество на съединителната тъкан, естествен компонент е на сухожилията, хрущялите, ставните връзки, зъбите и костите. Той, заедно с кератина, осигурява еластичност на кожата.Витамините и минералните добавки помагат за изчистването на акнето. Затова по време на лечението трябва да се приемат повече плодове и зеленчуци. Препоръчват се червените чушки и доматите, тъй като те съдържат силно антиоксиданти, които поддържат кожата здрава и устойчива на влияния.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук