Има лек за депресията! Нужни са само няколко впръсквания

0
1405

Нов спрей за нос само с няколко впръсквания ще ни избавя за минути от депресия, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА. На досегашните лекарства им бяха нужни няколко месеца, за да се справят със заболяването.Спреят е предложен за одобрение в САЩ, след като показа забележителни резултати по време на тестове. Вестникът отбелязва, че до една година той може да бъде достъпен с рецепта и във Великобритания.

Пациенти, които преди това не са се поддавали на никакво лечение, са преодолявали депресивните си състояния само с едно впръскване, като ефектът е траел със седмици.

Депресията, при която хората непрекъснато са в лошо настроение, засяга от 5 до 10 процента от населението. Тя често води до самоубийство. Лечението й включва психотерапии, когнитивно-поведенчески терапии и прием на антидепресанти.

Новото лекарство ескетамин действа по различен начин в сравнение със съществуващите антидепресанти. То се прицелва в мозъчното вещество, наречено глутамат, отговорно за формирането на синапсите, ключовите връзки между мозъчните клетки. Според някои теории депресията се дължи на липсата на нови мозъчни клетки, а чрез повишаването на нивото на глутамата тази липса се превъзмогва./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук