Има надежда за събиране на реално мнозинство с новия политически субект

0
245

Благодарение на новия политически субект има надежда да се събере реално мнозинство в парламента, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR социологът Кольо Колев.

„Това е надеждата за промяната. Има ниша и тя се отвори в резултат от безумните действия, които наблюдавахме в последните парламенти. И евентуално този нов политически субект да послужи като мост между различните политически формации. Този проект въплъщава надеждата на хората, че може би сега ще стане“, допълни той.

„Има очакване, двамата господа Василев и Петков, които свършиха някаква работа, да се възползват от възможността, която имат. Условията, които чувам, са леко притеснителни, защото, претендирайки, че са носители на нещо ново – промяната, започват да казват кой да не работи с тях, как трябва да стават нещата. Разделянето на обществото не е идеята, която стои за представителството и успешно съставяне на коалиция“, посочи политологът Любомир Стефанов.

И двамата са категорични, че „Продължаваме промяната“ няма да открадне проценти от другите партии, а по-скоро ще събуди негласуващите.

„600 000 гласа се изгубиха между първите и вторите избори. Тези хора не намериха за кого да гласуват. Имаше безпрецедентна ниска избирателна активност. Появи се нов политически субект, който играе върху разочарованието и надеждата“, добави Колев.

Социологът уточни, че Василев и Петков ще играят за този електорат, който не успя да намери досега свое представителство.

„Не можем да очакваме за 40 дни основни партии, които са от 30 години на сцената, да си сменят посланията, защото се е появил поредният играч. Нека ги видим тези хора как структурират политическа програма, партийна платформа и се обръщат към конкретна таргет група в електоралното ядро ядро. Те ще се борят за негласуващите“, изтъкна Стефанов.

Политологът коментира и разочароването от ИТН. Според него това е интересен момент, тъй като ще има вътрешно преразпределение.

„Ще се повиши избирателната активност. Важното в случая е, че ще появи независимо какво ще бъде бъдещето на тази формация, възможност да се оформи мнозинство за промяна – нещо, което досега не наблюдавахме“, посочи Кольо Колев.

Той изтъкна, че политическото номадство не е белег на едно последователно, политическо мислене.

И Колев, и Стефанов са на едно мнение – следващото управление ще бъде коалиционно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук