Има проблеми с изписването на лекарства по Здравна каса

0
230
Редица проблеми са установени в аптеките при изписването на лекарства по Здравната каса. За това сигнализира пред Нова тв главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.
Той отбеляза, че годишният типов договор с НЗОК все още не е подписан.
„Силно се надяваме, че до края на седмицата ще има подписан нов договор. Сега действащият е до края на месеца. Получава се така, че, след като няма договор с касата, нямаме право да отпускаме дори животоподдържащи лекарства. Договарянето започна през септември. На експертно ниво нямаме никакъв проблем, но има неща, които държим да залегнат в договора. Колективният иск, който заведе съюза, е за неравноправно третирана към фармацевтите.
Откакто има електронна рецепта, има възможност да се заложат контроли, които да бъдат на ниво още при предписването на лекарства от лекаря. Проблемът е, че в момента няма никакви контроли на системата и лекарят може да генерира предписание със страшно много грешки, които фармацевтът трябва после да разследва. Ако той отпусне рецептата, а вътре има грешки, след това НЗОК не я заплаща и сумата остава за сметка на аптеката“, обясни Маринов.
„Наскоро рецепта за 26 000 лв. падна заради разменени числа в номера на протокола. Докторът е сгрешил. Всеки може да сгреши“, разказа той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук