Има чума по животните, потвърди директорът на БАБХ и обяви готовност за оставка

0
3428

Съмнението за наличие на заболяването (африканска чума) е изключително несъстоятелно.

Това заяви по време на пресконференция д-р Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Той обяви готовност да подаде оставка, ако тя му бъде поискана.

Заради усложнената обстановка в Шарково – живи вериги и блокирани пътища, стана ясно, че все още не са евтаназирани 400 животни. Сега огнището стои отворено и все още не е ликвидирано. Възможно е размножаване на вируса при тези животни и впоследствие това заболяване може да бъде разнесено в други населени места.

До момента заболяването е идентифицирано на територията на шест села в две общини. В тях са установени по един или два случая във фермите. Там всички тези животни са контакти, съмнителни, рискови. Заболяването е ново в ЕС. То се пренася с тесен контакт при животни. Това е и най-вероятната причина за възникването на огнищата. Не е изключено да бъде пренесено от мигранти, тъй като все още не е изключено да се пренася и от човека.

Стана ясно, че не е имало вариант за карантина на стада, където не е открито заболяването. Карантиране в случая с това заболяване не може да се осъществи.

Стана опасно да си позволим карантиниране. С карантиране ние няма да дадем гаранции на страните, които търгуват с нас, че сме предприели достатъчно ефективни мерки„, обясни д-р Илиев.

До момента около 4 000 са унищожените животни в шестте огнища.

И днес знаем, че са намерени животни в багажници да бъдат продадени„, коментира директорът на БАБХ.

Още при първата регистрация на огнище ние събрахме кметове и фермери, добави той.

Той отбеляза, че фермерите не им пречат при евтаназирането на животните, а хора, които идват да защитават фермерите.

Стана ясно, че в тези области в близост до Турция има около 300 хиляди животни. В района на общините, където има ограничения, животните са под 30 хиляди. В страната уязвимите животни – има около 1,3 млн. добитък, са уязвими на това заболяване.

Д-р Илиев бе категоричен, че и да няма заболяване никой няма право да движи животни без наше разрешение. Никой не може да продава и да движи животни в багажника си без наше разрешение. Нашата информационна система е създадена за това – да знаем какво се е случило с дадено животно, заяви той.

Директорът на БАБХ добави, че усилията са насочени да ограничат заболяването в малък регион, така че да не бъде засегната цялата страна.

По думите му отговорността на България като гранична страна е много по-голяма. В съседна Турция има около 700 чумни огнища. Ако успеят да удържат заболяването на територията на пограничните райони, рестриктивните мерки по отношение на млякото и продуктите ще важат шест месеца.

Нашата агенция е компетентният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България, изтъкна д-р Илиев. За да има дисциплиниращ ефект, животните, които се установят в нелегален пренос, незабавно се евтаназират, отделно им се правят актове от полицията и от БАБХ.

Основните стъпки за контрол на заболяванията са договорени на световно ниво, ние сме длъжни да даваме информация.

Намерихме чумата, доказахме я и при нас. Същите проби бяха изпратени в референтната лаборатория във Франция. Ние сме изпратили около 400 проби там, взели сме около 6000. Възможно във времето да се доказват нови огнища – затова мерките, които се взимат там, са ограничение в движение на животни, стоки и продукти„, заяви той.

Когато обявихме това пред ЕК, че имаме чума по дребните преживни животни – те определиха две области – от които да не излизат животни и продукция за вътрешността на страната. За сега важи това правило.

Мерките, които се изпълняват особено по евтаназия – ако тези мерки се отлагат, рискът за разпространение на заболяването е много голям.

От понеделник идва мисия. Тук ще е един от водещите световни вирусолози, с който ще трябва да се направи типизация на вируса и във френската лаборатория – да можем да спрем заболяването, каза още директорът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук