Инициативните комитети издигнаха кандидати за президент

0
155

В 17.00 часа вчера изтече крайният срок, в който инициативните комитети имаха възможност да подадат заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на изборите за президент и вицепрезидент, насрочени заедно с извънредния парламентарен вот на 14 ноември. 12 са кандидатпрезидентските двойки регистрирани като независими, предаде репортер на БГНЕС.

Герджиков, Радев и Панов са издигнати от ИК, но получават голяма партийна подкрепа

Като независими кандидати, подкрепени от различни партии, до този момент се регистрираха настоящият държавен глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Сред формациите, изразили подкрепа са БСП, „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“, а в инициативния комитет на кандидатпрезидентската двойка влязоха изтъкнати общественици, хора на изкуството, представители на научните и спортните среди. Негови съпредседатели станаха психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, журналистът Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов.

Регистрация в ЦИК получи и инициативният кабинет, с който в състезанието за „Дондуков 2“ се впускат ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева. Кандидатурата им беше припозната от ГЕРБ-СДС, които заявиха своята пълна подкрепа, а доскорошният депутат от коалицията Радомир Чолаков застана начело на инициативния комитет.

 

Минути преди изтичането на крайния срок необходимите документи подадоха и от „Правосъдие за всеки“, регистрирали инициативен комитет в подкрепа на кандидатурата на председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той ще участва на изборите с Мария Кисимова-Моасе, кандидат за вицепрезидент. Председател на комитета е адвокат Велислав Величков.

 

С регистрация вече се сдобиха и комитетите, издигащи Луна Йорданова и Иглена Илиева, Венцислав Ангелов и Дарина Тодорова, Росен Миленов и Иван Иванов.

В надпреварата се включва и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Волен Сидеров от „Атака“, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Александър Томов. Все още не е известен кандидатът за президент на ДПС, както и на ВМРО. Коалицията на Петър Москов и Цветан Цветанов също ще издигне кандидат и това ще се случи в рамките на тази седмица.

Срокът за конкретните имена, издигнати от политически партии е 12 октомври. България избира нов президент и нов парламент на 14 ноември. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук