Интриги и заплахи в Народния театър! Готвят нов скандал срещу Мутафчиев за „Икарите”

0
1344

Панаири и ведомствени скандали тресат Народния театър. Актьорите, предвождани от гуруто си, режисьора Александър Морфов, имат нова кауза, но не естетическа, а битовистично-кадрова – да принудят шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев да подаде оставка. Стига се дотам, че  вече омаловажават не само човешките, нои актьорските качества на „врага” Мутафчиев, коментират театрали. Принципните упреци към него са, че е превърнал САБ в придатък на властта и министерството. „Христо трябва да е в услуга на актьорите, а не на държавата”, бунят се в първата ни трупа.

Войната започна тъкмо Морфов, който бе сред най-близките приятели на „хъша” Мутафчиев.

Клюките и интригите около „шефа” на актьорите са  основна тема на разговор в гримьорните и зад кулисите в размирната академична трупа, която от месеци стои без директор и е като разграден двор.

Морфов и компания първо поискаха писмено  оставката на Мутафчиев заради непремерените му изказвания към артисти и трупи, а после го обвиниха, че е изнесъл без позволение в чужбина спектакъла „Духът на поета” – продукция на Народния театър.

Христо Мутафчиев отхвърли обвиненията и заяви, че има устни разрешения от Маргарита Младенова и от автора на пиесата Стефан Цанев. Преди заминаването за Брюксел от Народния са поискали 1000 евро от организатора на събитието, които са били платени и дори има разписка за тях.

Мутафчиев добави, че Милица Трайкова, временният директор на театъра, също е разрешила гастрола.

Всъщност скандала раздухала режисьорката на представлението Маргарита Младенова, която била изпусната от афиша за премиерата на „Духът на поета” в Европейския парламент в Брюксел на 3 март, разкриха от Народния.

Страстите в първата ни трупа не стихват, а в най-прясната интрига с елементи на заплаха е замесен актьорът ветеран Стефан Илиев, когото Мутафчиев наследи на поста шеф на Съюза на артистите. Чечо, както го наричат в гилдията, отишъл при колегата си от Народния Пламен Пеев и му казал: „На теб Съюзът на артистите ти осигури апартамент, а ти си се подписал срещу Христо Мутафчиев. Взимаме ти апартамента, ако не се отпишеш”, разказват шокирани артисти, макар никой от тях не е чул разговора от първа ръка.

Вече се подготвя нов мощен скандал срещу Мутафчиев. Той ще се разрази около връчването на театралните отличия „Икар” на 27 март, а основните сценаристи са от Народния театър. Нахъсани актьори отсега подгряват с репликите: „Защо аз не съм номиниран”, „Защо онзи пак е награден”, „Как така не ме номинират, при положение, че никой от комисията не дойде да гледа моя спектакъл”, „По-добре направо да кръстят „Икарите” „Маргарита Младенова и Иван Добчев”.

В театралните среди обаче се появи и друга версия – тъй като са известни симпатиите на Христо Мутафчиев към ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, възможно е бунтът на Морфов и компания да има и политическа окраска, подозират в гилдията./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук