Ирина Бокова: Негативните коментари за мен идват само от България, за съжаление

0
471

99% от всички коментари за ЮНЕСКО и мен като директор в света са положителни. Отрицателни са само от България, за съжаление. Това каза Ирина Бокова пред Нова тв.

„Често ме питат и се правят най-различни спекулации на кого съм кандидатура – на Китай, на Русия, на Франция? Аз съм кандидатура на България. И има много хора от България, които ме подкрепят и ми се обаждат”, все пак посочи генералният директор на ЮНЕСКО, с реален шанс за поста генерален секретар на ООН.

„Сигурно има хора, които не ме харесват. Човек не може да се хареса на всички“, заяви тя по повод публикациите за миналото й. „Не трябва човек, който не е харесван, да бъде непременно изкарван престъпник“, обясни Бокова.

„Нямам намерение да се извинявам, че съм дъщеря на баща си. Но в едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени и оценявани по това, което са направени. Смятам, че съм направила много за България – внесох договора за НАТО, осигурих Франция да ратифицира договора ни за ЕС. Винаги съм работила за националния интерес и за България“, категорична бе Бокова.

С една от най-високите заплати

Бокова потвърди, че има имоти в Ню Йорк. “Но аз имам една от най-големите заплати в системата на ООН и произходът на парите ми е доказан. Заплатата ми е около 150 хиляди долара годишно и допълнително има коефициент за допълване на сумата, който е горе-долу същата сума”, уточни тя.

По повод кандидатурата й за един от най-високите дипломатически постове в света, тя заяви, че ако спечели България ще бъде поставена на световната карта. На въпрос дали телефона би й вдигнал Барак Обама в момента, Бокова заяви, че не е сигурна, но Джон Кери със сигурност ще й вдигне. В този списък са още Сергей Лавров, Хърби Хенкок или Робърт де Ниро, добави с усмивка директорът на ЮНЕСКО. Надявам се, че и Бойко Борисов ще вдигне, като изляза от студиото, ще му се обадя, допълни тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук