Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

0
297

В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват да получат подписан акт 16 и да влязат в имотите си.

Въпреки, че на пръв поглед тази история изглежда ясна – двама съдружници се скарват, делят си бизнеса и страдат хората от това – истината е много по-страшна. Оказва се, че с помощта на обръчи от фирми единият съдружник не само, че завлича другия със стотици хиляди левове, повличайки и собствениците на апартаменти, но и успява да фалира собствената си фирма с цел забогатяване. Как? Четете надолу.

Каква е хронологията

Казусът с Beso Homes стартира още през март 2019 г., когато строителната фирма “Инно Билд Инженеринг” ЕООД приключва дейност по обекта и я предава на управляваната от Кръстев “Си би Глобал Инвестмънт” ООД. Строителната фирма съдейства и за получаването на акт 15, като организира парти-коктейл за собствениците, за да предаде сградата, разказват очевидци.
Няколко месеца по-късно Кръстев оттегля пълномощното на Десислава Петрова (действителен собственик според търговския регистър на “Си Би Глобал Инвестмънт” ООД), да представлява инвеститора при продажбата на апартаменти, с което бетонира пълния си контрол като едноличен управител на дружеството. Основната идея е Красен да събере последните вноски по договорите със собствениците и да не ги подели със съдружника си, който е изхвърлен от фирмата.
След това управителят прави всичко възможно да манипулира собствениците, като си съчинява историята, че необходимите за приемане на сградата книжа се укриват от Емануил Лазаров, който е построил сградата. Всъщност управляваната от Кръстев фирма има задължение да заплати възнаграждение за надзора на сградата, за архитектите и други разходи. Като не изпълнява това си задължение, създава пречки пред получаването на акт 16 за сградата. Това накара собствениците да напишат отворено писмо до медиите, с което да апелират към прокуратурата да разследва защо те все още не могат да започнат да ползват апартаментите си.
Наясно със създалата се ситуация фирмата “Кепитал фанд” АД (която е съдружник в “Си Би Глобал Инвестмънт”) решава със собствени средства да заплати дължимите суми, за да бъде назначена комисия за получаване на акт 16. Макар да е съдружник във фирмата, “Кепитал фанд” няма никакви права да управлява фирмата или да влияе на нейните решения. Интересът на “Кепитал фанд” съвпада с този на “Си Би Глобал Инвестмънт” – да бъде получен акт 16 и поради тази причина заплаща всички незаплатени суми, което действие директно води до ускоряване на процедурата по приемане.
Тогава управителят на “Си Би Глобал Инвестмънт” Красен Кръстев събира собствениците и започва да ги убеждава, че “Кепитал фанд” и Емануил Лазаров възпрепятства вкарването на сградата, като укрива книжата. Тук отново целта е да се създаде впечатлението, че той прави всичко възможно сградата да получи акт 16, а съдружникът само пречи. Главната цел е ясна – да бъдат събрани еднолично парите от ужилените от неговата фирма собственици. Това, разбира се, не удовлетворява собствениците, защото всеки знае, че управителят може еднолично в рамките на седмица да извади дубликати на всички документи от съответните институции. И към този момент единствено управителят може да направи това, действайки от името на компанията.

След като фирмата “Кепитал фанд” разплаща всички задължения на Красен Кръстев и акт 15 е получен, Кръстев изпраща акта до всички собственици, с което декларира, че ангажиментите към договорите им с неговата фирма “Си Би Глобал Инвестмънт” са изпълнени и изисква заплащане поредна част от цената за закупените от тях имоти.

Обръчите от фирми

Казусът, в който е въвлечена агенцията Beso Homes, е скандален сам по себе си, но още по-скандално е забогатяването на Кръстев на гърба на хората и на бившия си съдружник. Бърза проверка в Търговския регистър показва доста интересни данни за него.

През 2019 фирмата, на която “Си Би Глобал Инвестмънт” ООД управител е Красен Кръстев, подписва запис на заповед за 25 000 с фирмата “Спийди 911” ООД с управител не кой да е, а собствената му съпруга Грета Кръстева. Малко по-късно той подписва още една на същата стойност, което директно води до генерирането на задължения от 50 000, които са платими на съответната дата веднага, без протест и без условия (все пак е запис на заповед).

Година по-късно Кръстев подписва неизвестен брой документи, с които задължава собствената си фирма и съответно и съдружника си “Кепитал фанд” АД, който от две години няма никакъв контрол във фирмата и не може да се разпорежда с нея. Стойността на тези договори, подписани с “Българска Търговско Промишлена Група” ЕООД (собственик на капитала е не кой да е, а неговата любима – Грета Кръстева чрез фирмата “Спийди 911” ООД). Още по-скандалното е, че въпросната фирма е с управител самия Красен Кръстев до 10.12.2019 г., когато във владение влиза Николета Димитрова, но собственик на капитала си остава неговата жена Грета Кръстева.

И ако това ви звучи като сложна схема, следващата е още по-интересна.

Красен Кръстев подписва договори, с които задължава фирмата и с господин на име Юлиян Младенов като физическо лице, който е негов ортак и съуправител във фирмата “КИК” ООД, където пък един от съдружниците е отново Грета Кръстева.

Всички тези договори са подписани без знанието на другия съдружник. Сега фирмата е обявена в несъстоятелност, а Кръстев, с помощта на удобния арбитражен съд, осъжда собствената си фирма да плаща на жена му. Важното е парите да не излизат от семейството.

В следващия материал очаквайте още по-пикантни детайли за делата на г-н Кръстев в сегашните му начинания.

www.big5.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук