Истина! Ледник в Китай крие невиждани вируси на 15 000 г.

0
105

Огромен ледник в северозападната част на Тибетското плато в Китай е дом на нечувани досега вируси, които са запечатани в него преди 15 000 години, пише New York Post.

Изследването, публикувано в bioRxiv, посочва, че учени са открили 28 непознати на човечеството вируса. Експертите се опитват да извлекат максимално много информация за тях и за това как оцеляват при различни климатични условия.

В тази връзка изследователите заявяват, че топящите се ледници заради климатичните промени по света могат да представляват огромна заплаха.

Благодарение на техните усилия са разкрити 33 вируса на възраст между 520 и 15 000 години, 28 от които са нови за науката, според резюмето на изследването.

„Микробите се различаваха значително в двете ледени ядра“, поясняват експертите. „Най-лошият сценарий е, ако топенето на ледниците разпространи патогени в околната среда“, коментират учените.

Те са наблюдавали две проби от ледника – едната от 1992 г., другата от 2015 г.

Един от съавторите на изследването Лони Томпсън казва, че това е „вълнуваща нова област за изследване“ на групата.

Законодатели се опасяват, че изменението на климата може да събуди различни болести, хванати в ледниците, с които съвременният свят не е подготвен да се справи.

Ледниците по цял свят се топят ежедневно, по-специално в Антарктида. През януари 2019 г. изследователите отбелязаха, че ледът в региона се топи над шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години, включително в райони, за които се смяташе, че са относително устойчиви на промени.

Новината за непознатите вируси идва на фона на истерията, която обхвана цял свят заради разпространението на „Ковид-19“.

Заразата вече се разнесе в поне 50 страни. 83 867 е общият брой на всички регистрирани случаи на заболяването.

Към момента вирусът все още не е навлязъл в България, но стигна до границите ни – в Гърция, Северна Македония, Румъния вече има заразени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук