Историкът Божидар Димитров: Трета световна война няма да има

0
1558

Във връзка със зачестилите напоследък изявления от страна на висши представители на НАТО, че Русия е най-голямата заплаха за сигурността в Европа и по света, питаме директора на историческия музей Божидар Димитров дали светът е изправен пред нова война. Търсим експертното му мнение и за ситуацията около Черно море, бежанската криза, войната в Сирия и бъдещето на „Ислямска държава“.

– Г-н Димитров, ще има ли война между Русия и НАТО, Русия и САЩ?
– А защо трябва да воюват? Какво има да делят? По кой въпрос не са се разбрали, задавам аз контра въпрос.
– А на какво се дължи напрежението и проти¬вопоставянето, което според НАТО е резултат от руската заплаха? Министърът на отбраната на Полша Мачаревич определи Русия като основна заплаха за света.
– Аз не виждам Русия да застрашава Литва, Латвия и Естония, Полша. Тя дори с Полша няма обща граница, като изключим малкия анклав в бившата Източна Прусия – Калининградска област. Нямаме обща граница и ние с Русия, и Румъния няма. И Чехия, и Словакия не граничат с Русия.
– Като историк на какво отдавате агресивната риторика между Запада и Русия?
– В качеството ми на историк аз се смея. И знам, че военнопромишлените комплекси в много държави искат да продават оръжия, за да могат да осигурят хляб и препита¬ние на работниците си, работа на самите заводи, печалби.
Затова си измислят и създават кризи в определени точки на света, за да могат да произвеждат и подменят оръжия. А иначе аз не виждам повод да се разрази нова гореща война между Русия и страните от НАТО. Просто няма проблем, който заслужава една гореща война. Дори за студена война няма.
– Експулсирането на френския посланик от Москва заради насаждането на антируски настроения и изгонването на руски фенове от Евро 2016 може ли да има политически последствия?
– В световната история има само една война, и то кратка, заради футболен мач. Това е една война между Хондурас и Салвадор. Аз не виждам основание държави с размерите на Русия и франция да водят война за това, че запалянковци, които дори не са под контрола на футболните федерации, са се били напили и били в Марсилия.
– Не смятате ли, че има политически подтекст в заплахата на УЕФА да дисквалифицира руския отбор на Евро 2016?
– Едва ли ще го дисквалифицират, освен ако пак не се стигне до някаква страшна патаклама, при която руснаците пак да набият уелсците. Те набиха англичаните, които са непобедими в уличните боеве. Познавам ги добре. В Рим бях свидетел на това как 60 хиляди привърженици на „Ливърпул“ обърнаха италианската столица наопаки. И въпреки всичко „Ливърпул“ не беше изключен от никак¬ви международни футболни мачове. Ще бъде прежалено нагласено да санкционират Руската футболна федерация. Футболистите от „Сборная“ ще бъдат достатъчно добре наказани от Путин като се върнат заради играта си. Аз мисля, че някоя мина в крайния се¬вер на Русия вече очаква целия руски футболен отбор, които срещу Словакия играха много зле.
– Как коментирате решението на Турция да прекрати споразумението за бежанците с ЕС и да не приема вече обратно мигранти заради отказа на България да се включи в проекта за Черноморски флот?
– Разбира се, защо България трябва да се включва в някакъв Черноморски флот?! Какво ни е направила Русия? Нито Поморийският, нито Созополският полуостров са застрашени от руска инвазия. Защо трябва да правим фронт срещу Русия? И понеже съм от Черноморието и познавам добре състоянието на българския морски флот, аз се питам с какво ще се с включим?
С 2 белгийски фрегати, купе на старо, които се зареждат от генератор на брега? Ако им се изключи двигателят в открито море, не могат да го запалят, защото генераторът е стационарен и се намира на брега.
– А това, че Турция вече няма да приема обратно бежанци, как ще повлияе на България и на ЕС?
– Няма да повлияе добре. Ще изостри отношения¬та. Ние при всички случаи трябва да си построим оградата. Онзи ден бяха отпуснати допълнително пари. Като си построим оградата, няма да сме толкова зависими и от Турция, защото и пиле не може да прехвърли здравата 4-метрова ограда.
– Защо му е на НАТО Черноморски флот, след като има споразумение държави, които не граничат с Черно море, да не задържат свои кораби повече от 21 дни в негови води?
– Споразумението е от 1936 година и е валидно, в сила е. Затова НАТО иска ние, държавите членки и имащи черно¬морски граници, да правим флот. Но и румънският флот се състои от едни стари катери. При нас също е едно гробище от стари кораби, които се наричат Български черноморски флот. Не можем да се противопоставим на мощния руски черноморски флот. Но ние не сме и застрашени.
– Преди седмица американски анализатор припомни, че в начало¬то на 90-те тогавашният СССР се съгласява да падне Берлинската стена при условие, че НАТО не се разширява на из¬ток и не се доближава до границите на Русия.
– Да, така е. НАТО твърди, че се предпазва от Русия, тъй като тя имала агресивни намерения спрямо прибалтийските страни. Говорим за страни от НАТО, не говорим за страни като Украйна, Молдова, Грузия, тъй като те не са държави от Алианса и НАТО не би трябвало да се интересува чак толкова много какви са отношенията между тези страни. Аз в никакъв случай не мисля, че прибалтийските държави са застрашени от Русия.783964
– Защо се забавя решението на конфликта в Сирия?
– „Ислямска държава“ понесе много тежки удари както от американската коалиция, така и от руската, и джихадистите са в отстъпление в момента. Вероятно настъпва разпад на ИДИЛ и до няколко месеца с „Ислямска държава“ ще се приключи, ще бъде унищожена.
– Категоричен сте, че не сме на прага на трета световна война?
– Не, не. Само дрънкане на оръжие в интерес на военнопромишлените комплекси, които търсят да произвеждат и продават оръжие.
– Има ли аналог тази ситуация с предишни в световната история?
– Има по време на студената война, но веднага искам да подчертая, че студената война бе по¬родена от идеологически различия. Сега двата някогашни лагера живеят в условията на капиталистическо общество, пазарна икономика, свобода на словото, свободно движение на хора и нямат основание да се сблъскват дори на идеологически принцип.
– Каква е прогнозата ви за бежанската вълна, ще се обърне ли обратно натам, откъдето е тръгнала?
– Разбира се, в собствената къща е най-добре. Натискът върху Европа със сигурност ще отслабне, когато „Ислямска държава“ бъде унищожена и в Близкия Изток се установи макар и нетраен мир. Нетраен в смисъл, че ще има вътрешни конфликти, на религиозна основа между сунити и шиити, алевити и други общества, но няма да има тези конфликти като с „Ислямска държава“.
– Какво е мнението ви за отказа на Българска¬та православна църква да изпрати своя делегация на всеправославния събор на Крит?
– Имат си свои съображения. Аз мисля, че Българската църква трябва да от¬казва, докато не й посочат точното място – справедливо от историческа гледна точка и по йерархия. Българската православна църква е третата право¬славна църква в света. Българската патриаршия е създадена не 1952 г. Тя е възродена тогава. А е създадена през 927 г. и след Константинополската и Римската църква е трета в света, а в Евро¬па е втора. И сръбската, и руската православна църква са създадени ве¬кове по-късно. А сега са преди нас. Дори само това да беше, Българската църква трябва да откаже всякакви такива глупави срещи и събори, на които най-важният въпрос, кой¬то ще се решава, е дали свещениците имат право да се развеждат и да се женят втори път.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук