Историческо! ДПС скочи срещу Ердоган!

0
1302

Движението за права и свободи остро осъди в специална декларация предстоящия референдум в Турция.

„На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света“, се посочва в документа, изпратен до медиите и цитиран от БТА.

„Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси“, отбелязват от Движението.

Референдумът, според българската партия, застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.

Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес, за да не бъде късно утре, заявяват от ДПС.

Документът излиза 20 дни след нашумялото политическо послание на Ахмед Доган за „Обединяващия патриотизъм“.

В него почетният председател на ДПС предупреди, че е в хода възстановяване и „ демократично“ легитимиране на неоосманизма, че е възможен „трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа“.

„На 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат – писа Доган. – Безумие. Но е факт…“

Категорично НЕ на грубото потъпкване на човешки права

Декларацията съдържа и следния рязък текст (тук разделен на редове, за удибство в четенето):

„Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично „НЕ“:

НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;
НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и „въдворяват“ свободомислещи интелектуалци и журналисти;
НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;
НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;
НЕ! на режисирани и контролирани „опити за преврати“ срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;
НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;
НЕ! на трансформацията на външната политика от „нулеви проблеми със всички съседи“ във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;
НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за себе си!“.

„Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от „болния човек на Европа“ в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!“, заявяват от Движението.

bradva.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук