Историята на ERP системите

0
397

С бързото разрастване на ролята на технологиите, улесняващи комуникацията повече от всякога, нови и вълнуващи бизнес възможности започват да пробиват на бизнес сцената. Възможността информация, капитал и дори човешки талант да се пренасят до всяка точка по света със скорости, за които не можехме да си помислим само преди десетилетия, създава среда, узряла за творчески идеи.

Огромните изисквания на подобни модерни и прогресивни цели обаче налагат качествен набор от сложни системи, които да поддържат и координират тази мобилност. Преглед на историята на ЕРП системите. Зародишът на ERP софтуера може да се проследи още в 60-те години на миналия век, когато той се използва като инструмент за управление на инвентара и контрол на качеството в големите производствени предприятия.

Оттогава той се разраства, за да обхване много индустрии и работни дейности, предлагайки несравнима интеграция на напълно различни отдели. Тази функционалност е това, което дефинира ERP софтуера, какъвто го познаваме днес. Като един от основните организиращи принципи на настоящия ни социален свят, големите корпоративни организации все повече разчитат на ERP – Enterprise Resource Planning – системи за осигуряване на точността на сложните ангажименти на тези фирми и корпорации. Разглеждането на основите на тези системи може да ни даде много ценна информация за техните текущи итеграции, както и за инициативите, които те имат за цел да подкрепят.

Изследване на историята на ERP системите

Една ЕРП система представлява разширена част от софтуер с голямо разнообразие от функции и приложения, достъпни за потребителите. Тъй като ERP решенията в крайна сметка са предназначени да подпомогнат координирането на мащабни бизнес процеси, тяхната история като цяло отразява точно това. Те стартират като начин за разширяване на координацията на различни производствени процеси в рамките на едно предприятие и по-късно се разгръща, за да включи и повече свързани професионалисти.

ERP системите – като най-широко използваните софтуерни решения – за първи път са въведени с цел да се реши основен проблем на предприемачеството. В този случай, осигуряване на валидността на информацията в бързо развиващите се бизнеси, която по-рано би била немислима. Тъй като формата и структурата на бизнеса се променят през последните няколко десетилетия, така се развива и софтуерът, предназначен да го поддържа.

В много отношения историята на ERP системите е тясно свързана със бурното развитие на компютърния хардуер, характерен за голяма част от технологичното пространство през втората половина на миналия век. Всяко десетилетие на пръв поглед носи собствена нова реформа на ERP софтуера заедно с най-новите му разработки. Увеличаването на достъпността на мощни компютри също оформя историята на този софтуер.  Превръщането му от лукс, който малцина биха могли да си позволят до жизнена необходимост за собствениците на предприятия, които са завоювали не особено съществено присъствие сред конкуренцията на средния пазар, бързо става факт.

Еволюция на ERP системи

За ЕРП система може да се говори още през 60-те години на миналия век.  В сегашната си форма тези системи, обаче, нашумяват максимално през последните няколко десетилетия. Те са претърпели няколко трансформации от създаването им до днес. Терминът „ERP“ не е използван до 1990 г. и през няколко години има различни вариации на тази класификация.

Предшественик: системи за контрол на запасите

Преди да започне жизненият цикъл на това конкретно софтуерно решение, повечето организации използват собствени централизирани изчислителни системи, които автоматизират инвентаризацията. Тези „ИС системи“ се появяват през 60-те години на миналия век и обикновено се разработват вътрешно като рядко надхвърлят проследяването на наличието или липсата на крайни продукти спрямо месечните или тримесечните производствени квоти.

Подобни пакети може да изглеждат доста елементарни в сравнение с  днешните стандарти – липсват им много от функциите на съвременните им аналози, но те представляват първата стъпка при използването на изчислителни машини за събиране и използване на данни в производството, с изричната цел оптимизиране на производството и дистрибуция по систематичен начин.

MRP софтуер

Планиране на материалните изисквания – MRP – софтуер, е  възникнал от сътрудничество между IBM и производител на трактори и строителни машини: J. I. Case. Способността да се изчисляват спецификите на бизнеса е основно изискване на бизнеса по целия свят.

С използването на изчислителни машини за ежедневните операции на своя бизнес, производителите в J. I. Case установяват, че успяват да посрещнат и дори да надминат увеличаващите се пазарни нужди. Те успяват да постигнат по-високо ниво на координация между произведените продукти, снабдяването със суровини и доставката на стоки до и от техните фабрики. Софтуерът постига това чрез автоматизиране на планирането на операции и поръчки.

В най-ранното си въплъщение този софтуер се използва в действителност само от няколко избрани производствени компании. Този тип предприятия били плодородна почва за създаване на система като ранния MRP софтуер поради уникалните изисквания за закупуване на суровини, производство на стоки и доставяне на тези продукти до крайните търговци.

Ограниченията на изчислителните технологии били забелязани и от много организации през 70-те години. Хардуерът, необходим за стартиране на сложна програма като MRP софтуер, често изисквала използването на цели помещения, за да има достъп до същата процесорна мощност, до която можем да имаме достъп от нашите смартфони днес.

Само няколко избрани организации на ниво предприятие разполагали с наличен капитал за хранене на такива ненаситни механични чудовища.

MRP II

През 80-те години на миналия век има няколко постижения в технологията, включително изобретяването на компактдиска и стартирането на Nintendo’s Game Boy. За производствения софтуер впечатление прави развитието на системите за планиране на производствените ресурси (MRP II).

Като предшественик на ЕРП система, софтуера акцентира върху оптимизирането на производствените процеси чрез интегриране на изискванията за суровини и производствени схеми. Тези системи включват функционалността на старите MRP системи, но интегриращи всеобхватна координация между различните отдели, отговорни за създаването на крайния продукт на предприятието.

ERP системи

Едва през 90-те години на миналия век за първи път виждаме подходяща ЕРП система, която излиза на пазара. Това води до пълна интеграция на целия бизнес в една единствена база данни, за да се създадат гъвкави адаптации към нуждите на пазара за графиците на MRP и MRP II системи.

ERP системите се определят от начина, по който изграждат базата данни, действаща като единствен „реален източник“ за производствени предприятия. Предимството, който този софтуер показва пред MRP системите, е в интегрирането на привидно различни отдели, като маркетинг, финанси и HR в една цифрова екосистема.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук