И Борисов взе участие в официалното откриване на Музея на розата в Казанлък (СНИМКИ)

0
1399

Предоставихме 1 млн. лв. на общината за неговото изграждане, написа премиерът във Фейсбук

Министър-председателят на България Бойко Борисов взе участие в официалното откриване на Музея на розата в Казанлък. Премиерът публикува и снимки от събитието на профила си във Фейсбук.

Ето како написа Борисов:

България дълго е време е била сред световните лидери в производството и износа на розово масло, а Розовата долина край Казанлък е регион, в който се култивират и произвеждат значителни количества от тази култура в световен мащаб. Затова и правителството винаги се е стремяло да осигурява необходимата подкрепа за този отрасъл, а в този мандат успяхме да предоставим на община Казанлък и 1 млн. лв. за изграждането на Музея на розата, който днес открихме с министъра на туризма Nikolina Angelkova, на земеделието Десислава Танева, на регионалното развитие Лиляна Павлова и гости от най-различни държави. Общината и дарители също участваха в изграждането на музея.

Историческото наследство и историята на българската маслодайна роза ще бъдат съхранени и представени пред гостите на музея по изключително модерен и съвременен начин, като музейната експозиция проследява над 300-годишната история на българското производство на маслодайни рози. Тук могат да се видят и оригинални казани за производство на розово масло и розоварни.

Други стъпки, които предприехме за развитието на културните дадености на местността, бяха предоставените на общината за управление шест тракийски гробници, сред които и „Голямата Косматка”, чрез което да се развива местният туризъм, и отдадените в полза на общинския исторически музей „Искра“ горски имоти, където да се осъществяват археологически проучвания.

Радвам се, че успяхме да подпомогнем Казанлък и с предоставения на общината безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който да се ползва от школата по физика на Теодосий Теодосиев. На общината бяха дадени и няколко работни помещения както и държавния дял от сградата, предназначена за Дом на техниката, с което да се улесни предоставянето на административни услуги за населението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук