И големите ученици се връщат в клас от днес

0
119

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло от днес.

Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване

Има тестове за всички училища за новата седмица. Това обяви вчера министърът на образованието Николай Денков.

 

Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно, уточни министърът. По думите му, до Коледа огромната част от учениците вече ще учат присъствено. Той уточни също, че всеки ден родителите могат да подават декларация за съгласие децата им да бъдат тествани. Така беше и с малките класове – първоначално не всички родители се съгласиха, след седмица-две вече подадоха декларация и децата се върнаха и се тестват.

Денков коментира, че в крайна сметка ключово за връщането на всички ученици в клас се е оказала промяната на заповедта на здравния министър – вместо два пъти децата да се тестват веднъж седмично.

В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица. Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години, напомни Денков.

След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация, подчерта просветният министър.

Той бе категоричен, че този проблем трябва да се реши на ниво институции и нещата коренно да се променят.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас. Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас, каза Денков и още веднъж призна за напрежението между МЗ и МОН.

Според него въпросът за нарушенията в учебния материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица, призова Денков.

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук