И ОЩЕ ИМЕНА: ЧАВУШОГЛУ, ДАВУТОГЛУ, КАМЕРЪН, МЕСТАН И МАЛКО ИСТОРИЯ

0
894

ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ ЛИ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ И ЗАЩО?

Мевлют Чавушоглу засега (уж) се бил отказал от планираното частно посещение в Кърджалийско, на Тюркян чешма, където трябваше да изрази недвусмислена подкрепа за Лютви Местан.

Как мислите, дали той не знае, че все още формално християнска България празнува в тези дни и не е много за посещения точно по такъв повод, точно на такива места, и точно по това време? Смятам, че не е чак толкова глупав. Даже съм сигурен, че щом е получил от (засега) башбакана, по тяхната терминология – Бойко Методиев Борисов категоричен отказ да се срещне с него (премиер да се среща с министър на външните работи, когато си има собствен външен министър?!), би трябвало да се е досетил.

Дали това има значение за нас и за България?

За да бъде разбрано това, трябва не само да сте се запознали с нашенските регионални рокади, но и да разберете, ако не знаете, значимостта на доста важни от историческа гледна точка неща.

Турция, въпреки видимата си икономическа, военна, географска и политическа сила е все пак регионална сила. И стана такава едва през последните 25-30 години. Това е много важно. Запомнете го и го разберете. Ще се опитам да ви помогна с това.

Стана или я станаха, въпросът е по-скоро реторичен, отколкото за обсъждане. Към края на 70-те години и даже до първата половина на 80-те години на 20 век Турция е значително по-слаба като БВП и индустриализация от България. И това при положение, че през 1983 тя е 47,28 млн. души, в момент когато България (1985) е 8,95 млн.  Запомнете и това, защото и то е много важно.

Откъде идва бурно нарастналата военна, икономическа, финансова и политическа сила на Турция за този период?

От светската кемалистка Турция? Ами не. Тя си е кемалистка и светска от 1920 до 1985 (65 години), което е достатъчен период за да се развие една страна, ако това е силата на модела й. От завоя й от светска държава към поголовна ре-ислямизация? Ами пак не, защото това е факт през последните 10-12 години, от времето на управлението на Реджеб Тайип Ердоган, не от 1983-85 година. Няма нито една ислямска държава от такъв салафи-уахаби тип, към какъвто вървят, която да се отличава с образование, технологии, индустриализация или развита наука и образование. Просто погледнете на картата и потърсете в Гугъл и в специализираните сайтове, ако искате. Даже най-добре вижте в икономическия раздел на сайта на ЦРУ – там данните са достатъчно изчепателни.

Като казах ЦРУ, по-осведомените би трябвало веднага да кажат “Топло!”. Да, топло е. Цялата тази мощ на днешна Турция е създадена от американски технологии, американски пари, американски оръжия, американско образование, американски специалисти, американски “съдействия” за лобиране за пазари. Изобщо… голямата заслуга за този внезапен и бърз растеж, не е само заради някакво взривено турско трудолюбие, изобретателност или гениално управление на турски ръководители. Тези внезапности си имат логичното обяснение – крушата си има опашка точно така, както няма дим без огън.

Защо и е притрябвало на САЩ това?

Защото в началото на 70-те години на 20 век, а по-точно – след края на 1973 година в света е направена силова конфигурация: САЩ има сключен договор за пълна и безусловна военна взаимопомощ само с 3 държави в света: Великобритания, Турция и Израел. Това означава, че само тези 3 страни, САЩ смятат наистина за съюзници, всички останали по тяхната класификация са васали, колонии, протекторати или… противници. Силова конфигурация означава, че всички преки териториални съседи на тези наши силови компоненти трябва да са слаби и да са под сферата на влияние на тези съюзници. Погледнете на картата:

Великобритания е силна, богата и влиятелна, за разлика от Ирландия, Франция, Испания или другите бивши конкуренти и съседи. Тя има монетарна система и право да печата пари с “непълно покритие”, подобно на ФРС. По-точно, ФРС е копие на Bank of England, създадена през 1694 г. от лорд Патерсън (тогава представител на Ротшилд за Великобритания) и английския крал Уилям III. До този момент на формиране на тази силова конфигурация Англия е в отстъпление след края на ВСВ. Нейното колониално наследство е поделено между двете свръхдържави: СССР и САЩ. Но от един определен момент, по-точно от именно този момент нататък започва обратното сливане на конфигурацията САЩ + Великобритания, което е прякото продължение на старата Британска империя. Лондон става мозъкът, а САЩ: мускулите, и тоягата.

Израел. Този Израел, който през 1967 година (т.н. 6-дневна война) победи 5 арабски държави, превъзхождащи го числено многократно и през октомври 1973 (6-25, “войната на Съдния ден”, Йом Кипур) победи Сирия и Египет (насъскани от САЩ чрез Хенри Кисинджър). Пак този Израел, напомпан също с военни, технологични, и финансови стероиди от САЩ (и от Германия, по заповед на САЩ), също е по-силен от всяка една от арабските държави, с които граничи териториално. Нещо повече – той е по-силен даже от коалиция от тях, защото става и ядрена държава. Заслугата, разбира се, отново е на САЩ.

Турция. Интересен момент. А за нас като българи, още по-интересен от гледна точка на общата ни история и на днешния ден. Вижте съседите на Турция днес: всички са запалени, отслабени или смачкани. Всички, с изключение на Иран. Но опитите да бъде смачкан Иран бяха сериозни и систематични. Те цели 35 години бяха под санкции и въпреки това нарастваха БВП. Но сега думата ни не е за Иран. Тази Турция, която като Османска империя е водила 13 войни с Русия, (ако броим и ПСВ) и е взела реми само в една от тях. Във всички останали е загубила. Фактически, войните и битките с Руската империя унищожават Османската империя като такава.

Но има нещо интересно: в повечето войни, които води с Русия, Османската империя е подкрепяна, по един или друг начин от Британската империя: в Кримската война пряко, а във войната от 1877-1878 на ниво дипломация (английската ескадра в Дарданелите, бандите на Сенклер, оспорването на Сан-Стефанския мирен договор, Берлинския конгрес, Лондонското споразумение. Англия се меси активно на страната на Османската империя и срещу Русия и България. Не само с изброеното, но и с две допълнителни споразумения: Англо-австроунгарско и Англо-турско. Същата тази Англия снабдява Османската империя с най-модерното за времето си въоръжение.

Сега вече идваме до интересното. Накратко, цялата тази силова конфигурация се пропуква, руши и променя именно в наши дни. Няма да правя подробен анализ – защо именно, а ще засегна само най-важното за темата Турция.

Ердоган (Турция) се скара люто през 2009 година в Давос, на Световния икономически форум с Шимон Перес (Израел). Нещо непростимо. Първата голяма пукнатина в конфигурацията. Започна да става ясно, че той ще се еманципира. САЩ са много сърдити на Ердоган и съвсем сериозно смятат да го сменят. Направиха му няколко опита за цветна революция (с отсечените дървета в парка Гази в Истанбул), повлияха на предишните избори, където той не взе нужното мнозинство и дори вкараха кюрдската партия в турския Меджлис. Сърдити са и за това, че той обезглави армията от тези висши офицери и командири, които бяха именно американските възпитаници и бяха гаранта за светския характер на кемалистка Турция. Решени са да сменят него, за да спасят остатъците от силовата конфигурация. Искат да използват този отхранен и трениран питбул – Турция, за своите цели. Най-голямата и боеспесобна армия в НАТО, подготвена за техните прокси-войни. От него се очаква да воюва за англо-американския интерес, а не да се еманципира.

В същото време за Турция настъпват тежки времена. Тя в момента вече е със запалена гражданска война. Тези бежанци, които са на нейна територия, скоро ще хукнат към Европа, но този път – неконтролирано. Към тях ще се прибавят и милиони турци, към своите роднини в Германия. И това има вероятност да стане много скоро. Много по-скоро, отколкото ни се иска или го очакваме.

Най-лошото е, че за Турция предстоят още по-страшни времена. САЩ усилено лобират и натискат евро-чиновниците и марионетните управления на страните от ЕС за по-бързото подписване на трансатлантическото търговско съглашение. В момента, когато това стане, ЕС като пазар ще бъде затворен за Русия, Китай и… Турция. Ще остане само за САЩ. Това е целият смисъл на упражнението и всички стъпки и документи сочат ясно именно това. Решено е. Точка! Какво означава това за тези страни, можете лесно да се досетите.

Следователно? Ами просто е – Турция (не задължително „ердоганова“) трябва да бъде компенсирана за загубите от тези пазари.

Как? Очевидно е: с възстановяване на Османската империя. Докъдето й стигнат силите на Турция и силите на САЩ и Великобритания. А те не са никак малки.

Възпалено въображение? Добре, замислете се и си отговорете на следните въпроси:

  • Защо, според вас се работи даже и на ниво ЕС за т.н. “еврорегион Тракия”?
  • Защо, според вас се насъсква населението на Турция срещу Русия и срещу България и българите? Филма на Ал-Джазира (даже не на Турция!): “България, моя земя”.
  • Защо, според вас идва Ахмет Давутоглу на 15.12.2015 г.?
  • Защо, според вас идва… внимание: Дейвид Камерън? За да му се похвали Бойко, че 3 папи са го галили по плешивото банкянско теме? Или по туризъм?
  • Защо по думите на покойния вече бивш конституционен съдия Димитър Попов за регистрацията на противоконституционната партия ДПС – пряк наследник на терористичната ТНОДБ, натиск му е бил оказан от посолствата на 3 държави: САЩ, Турция и… Великобритания?
  • Защо, според вас посланик Сюлейман Гьокче толкова нагло, дръзко и безогледно оказва поддръжка на националния предател Лютви Местан?
  • Защо, според вас външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу се готвеше да дойде на частно посещение на Тюркян чешма в Могиляне за 31 годишнината от Възродителния процес?
  • Защо (и кой?), според вас взе решението турски изтребители да “охраняват” българското небе? Ако е безплатно, защо им е да го правят? Ако е платено от нас, значи, имаме пари да плащаме на турски самолети, пилоти и министерства а нямаме за български, така ли?
  • Защо, според вас имаме над 15 години новини на турски език, но нямаме новини на български при комшиите?
  • Защо, според вас имаме толкова много турски сериали в първите 2-3 телевизии, но нямаме нито един български сериал (например: “Капитан Петко Войвода”) при комшиите?
  • Защо, според вас се извади от нафталина историческото безумие на Джъстин МакКарти, който видите ли, откъм САЩ провидял, че всъщност турците и мюсюлманите са били най-големите жертви в 19 век в Османската империя? Написа цяла книга: „Смърт и изгнание. Етническо прочистване на османските мюсюлмани 1821-1922” и статия за нея беше публикувано именно в сайта на… о, чудо: (анти)Българския хелзинкски комитет?
  • Защо, според вас сложиха за заместник министър на отбраната човек от една от 4-те партии на Ердоган в България (в случая – Реформаторския блок: Орхан Исмаилов).
  • Защо, според вас сложиха за директор на ОД на МВР Шумен човек с небългарско име?

Защо? Вие, за колко отговора се сещате? Аз се сещам само за няколко. Всъщност, за един главен. Да, за същия, за който и вие. И не питайте, за кого бие камбаната. Защото скоро камбани няма да има.

Въоръжавайте се, но не с търпение!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук