Йосиф Сърчаджиев поиска прошка

0
2535

„Искаш ли да се объ­рнеш персонално към някой”. Това беше въпросът на водещия на телевизионното преда­ване „120 минути” по Би Ти Ви Светослав Иванов, с който се обърна към Йосиф Сърчаджиев. Преди това в една откровена изповед го­лемият актьор подробно раз­каза за своето пътешествие до отвъдното и назад. Става въпрос за „ударчето”, както той нарече тежкия си инсулт, заради който няколко дни бе в кома. С особено чувство за хумор изпълнителят на роля­та на Караибрахим от филма „Време разделно” говори и за младежките си лудории, които за малко не го вкарват в затвора, докато е войник. Поканата да се обърне пер­сонално към някой като че ли изненада госта. Той леко се усмихна, замисли се и каза: „Прощавай. Прощавай. Това е”. „Това за кого беше”, на свой ред го попита во­дещият. „Не знам”, отвърна Сърчаджиев.

Думите на актьора дадоха основание в медиите да се появят версии, че Сърчаджиев е поискал прошка от Алекс, рожбата на любовта му с Пепа Николова.

В действителност през всичките тези години той упорито е отричал всякаква връзка с нея. Непрестанните въпроси на журналистите, свързани с „незаконната му дъщеря”, винаги са предизвиквали гнева му. Единственият отговор в такива случаи е: „Нямам дъщеря. Дъщеря ми се казва Ани. Нямам нищо общо с Алекс”.

През 2004 година на церемония по връчването на наградите „Икар” на Съюза на артистите под шапитото на цирк „Балкански” Сърчаджиев е в централната ложа. Посмъртно Пепа Николова е удостоена със специалната награда на община Каварна. Получава я дъщеря й Александра, която, още момиче, чете затрогващо слово, изпълнено с любов към майка й. Има и намеци към човека, който стои на метри от нея. Зрителите, повечето актьори, които добре познават цялата любовна сага между двамата си колеги, са притаили дъх. Най-смутен е самият Сърчаджиев.

Любовта между Йосиф и Пепа пламва, до¬като са актьори в Сатиричния театър, твърдят запознати. Ражда се Александра и тримата заживяват заедно до момента, в който мъжът решава да напусне новото си семейство и да се върне при жена си Райна. Причините. Тя го е заплашвала със самоубийство. По съдебен ред Алекс запазва името си Сърчаджиева, което баща й преди това се опитва да й отнеме. Два­мата повече почти не се виждат, ако се изключи единственият случай, когато бащата води детето на сладолед.

След промените Пепа решава да прати Алекс да учи в Израел. Мисли, че това ще е по-добре за нейното бъдеще. Тога­ва Йосиф отива с двете при емиграционните вла­сти, за да декларира, че дъщеря му има еврейски корени, идващи от него­вата майка.

Всички опити на Алекс през годините да уста­нови някакъв контакт с баща си удрят на камък:

„Срамувам се, че този човек ми е баща”, казва актрисата в предаването „На кафе” преди време.

Когато Пепа Николова почива след тежко боле­дуване, Алекс получила SMS: „Болката ти е голя­ма, Бог ще бъде с теб. Йосиф“. Това още повече я възмутило и настрои­ло срещу някогашната й майчина любов. Според нея в такива случаи или човек поне трябва да се обади по телефона, най-нормалното е да я потърси.

Алекс не е допусната до баща си дори когато той получава тежкия ин­султ. Всичките й опити да разбере повече за състоянието му са парирани.

Какво ще означава това „Прощавай”, произнесено от Йосиф Сърчаджиев преди дни, си знае само той. Няма да е нелогично да се помисли, че това е подадена ръка след една толкова дълга и тежка раздяла. А само бъдещето ще покаже ще има ли кой да я поеме.

Един от най-талантливите

Йосиф Сърчалжиев е роден е на 2 май 1945 г. в София в семейството на режисьора Стефан Сърчаджиев и Анна Фаденхехт, дъщеря на юриста и политик Йосиф Фаденхехт. През 1970 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работил е в театрите в Сливен и Кюстендил. По-късно работи в Театъра на Народната армия в София и в Бургаския театър. От 1984 г. е народен артист. През 2004 г. Сърчаджиев получава тежък инсулт, от който се възстановява в продължение на години. Съпругата му е известната сценаристка Райна Томова. Безспорно един от най-талантливите български актьори, Йосиф Сърчаджиев дебютира във филма „Наша земя“ още като лете. Изиграва много изключително успешни роли на големия екран. Особено запомнящо се е пресъздаването на образа на Караибрахим във филма на Людмил Стайков по романа на Антон Дончев „Време разделно“. Носител е на много награди, между които и два „Аскеер“-а.

 

Най-успешната тв водеща

 

Александра Сърчаджиева е родена на 20 май 1983 година в София. Жи­вее и израства само с майка си в квартал „Мусагеница“. Започва работа като водеща в младежкото музикално предаване „Мело тв мания“ по Канал 1. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2006 г., в класа на проф. Здравко Митков. На 1 септември 2006 г. е назначена на щат в театър „Българска армия“. Играе в различни пиеси в театъра, като по-известните от тях са: „Ножица – трепач“, „Процесът срещу Дон Жуан“, „Чайка и др. Има участия и в няколко филма, като за „Шивачки“ е номинирана за награда за главна женска рола. Днес тя освен успешна актриса  е и една от най-добрите водещи в телевизионния ефир.

Колегата й Иван Ласкин е до нея, когато губи майка си. Той й помага да преживее трудния момент. Двамата имат дъщеря София.

Циганката Джалма прославя Пепа

Пепа Николова Кирова е роде­на на 23 декември 1946 година в Харманли. Откритие на известния режисьор Вили Нанков, който я забелязва, докато кандидатства в Школата за естрадни певци за радиото и телевизията. През 1965 година той я кани в трупата на Народния театър на младежта. Играла е в Хасково и Сатиричния театър.

Той я кани в Младежкия театър „Николай Бинев“ и от 1965 г. за­почва да работи там. От 1968 г. Пепа Николова е в Държавния театър в Хасково, а от 1979 г. – в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“. В киното дебютира във филма „Понеделник сутрин“ на авторите Ирина Акташева и Христо Писков, където си партнира с Петър Слабаков. Филмът е забранен от кому­нистическата цензура и остава невидян от публика до 1989 г., когато Съюзът на българските филмови дейци й присъжда – с 23 години закъснение – наградата за най-добра женска роля. Много популярна я прави ролята на циганката Джалма, влюбена в „бате Серго“ (Стефан Данаилов), в една от сериите на „На всеки километър“ през 1969 година. Води и няколко доста популярни и обичани от зрителите телевизионни предавания. Почива на 22 септември 2006 г.

Източник: в-к Шоу

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук