Кабинетът внесе в НС предложението за рестарт на АЕЦ „Белене“

0
2023

Правителството внесе в Народното събрание предложението за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ и отпадане на мораториума върху строителство.

Енергийният министър Теменужка Петкова е представила на депутатите доклад с конкретни предложения за възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на атомната централа в Белене, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице, съобщи БНР.

Според правителството отпадането на забраната за изграждането на нова АЕЦ в Белене е необходимо, така че да започнат преговори с компаниите, проявили интерес към проекта. Условието на кабинета е по проекта да се работи без държавна гаранция.

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ беше въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а днес министър Теменужка Петкова лансира проектав рамките на участието си в международния форум „Атомекспо“.

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ „Белене“ и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Припомняме, темата за проекта АЕЦ „Белене“ стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ „Белене“, но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта „Белене“, акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания „Росатом“.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът „Белене“ да стана общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук