Как влязох в придворния свят на Емил Димитров

0
1714

Евгени Минчев разкрива първото си запознанство с идола

 

Когато Емил Димитров и Евгени Минчев се запоз­нават в Пазарджик през 1981 г., първият е кумир, а вто­рият дори още не е бил ватман. Това познанство прераства в приятелство, а по-късно, към 1983 г. Евгени се записва за ватмански курсове и ста­ва част от обкръжението му. Официално днешният пиар и продуцент обитава таванчето на Васил Андреев – автор на повечето песни на Емил и не­гов импресарио, но всъщност поделя времето си поравно на ул. „Ангел Кънчев” и вилата на Димитров в „Княжево”. Днес от всичко това се ражда уникална книга със спомени на Евгени за Емил. Такъв, какъвто го е видял през годините, в неговите възходи и недобри дни. Съвсем нормално, книга­та е озаглавена „Моят Емил”. Корицата е решена в духа на Анди Уорхол, като всички сним­ки са черно-бели. Така, смята авторът, ще изпъкне още по-ярко личността на Емил, такъв, какъвто го познава. Книгата е изпъстрена с ярки моменти, които се редуват с мрак, тъга и сълзи. Десетки разкази със спо­мени, малки порт­рети на времето, в което са били заедно, до един нисък поклон над ковчега, изложен в Партийния дом през 2005 г.

Евгени не пропуска да въве­де и Васил Андреев в четиво­то. Той му отдава значимото, защото намира, че неговият поетичен и импресарски гений не е оценен или поне достатъч­но познат на публиката. Васил е автор на текстовете на „Моя страна”, „Арлекино”, „Когато отиваш там, при другия”, „На­шият сигнал” и повече от 300 други в репертоара на Емил. Подготвял е неговите концерти, контактувал е с медиите… Носил му е кебапчета и водка от ресторант „Тан­кист”. Всичко това през погледа на някогашния ватман е описано сърдечно и приятелски.

Евгени не спестява на чита­теля и моментите на певеца без перука, моментите, в които тъгува или препива. Това пра­ви книгата автентична, защото, смята авторът, може да се про­пуснат дискретни моменти, но не бива да се прекалява с обожествяването. Емил Димитров винаги е оценявал помощта на Евгени и го е наричал част от „придворните в кралство Княжево”. Минчев благодари на бизнесдамите, подкрепили издаването на книгата – Герга­на Ташкова, Силвия Хрисимова-Шонлебе, нотариус Миле­на Георгиева, адвокат Биляна Тончева и др.

Специално за „Уикенд” лорд Минчев предоставя откъс от „Моят Емил”.

Пред хотел „Тракия” в Пазарджик бяха разлепени същите афиши, които има­ше и в циганската махала, където живеех. Кон­церт на Емил в Младежкия дом – по социалистически модерна сграда с прилежаща към нея сладкарница и полуанглийски двор. Аз стоях на стъпалата пред хотела и очаквах да се запозная със своя идол, гледах трескаво кой влиза, кой излиза от автобуса, също облепен с афиши. Понеже не бях виждал звездата на живо, започнах да доближавам всеки музикант и да питам кой от всичките е Емил Димитров, а те ме отми­наваха засмени,леко иронични и дългокоси.

И о, гръмотевици, и о, стра­шилище насред тихия споко­ен град. Последен от автобуса се из­мъкна грама­ден мъж със зачервено лице, пот­но теме, крещяща уста, бял чарлстон и огромен пръс­тен на показалеца. След като повика малко по „Синьо-белите”, както се казваше оркестърът, госпо­динът ме огледа от глава до пети и започна с мен разговор, който ми се губи. Важната под­робност беше, че аз се оказах вляво до него на масата в Мла­дежкия дом и докато пиех чай, той се разпореждаше нещо по организацията. Само след 15 минути в сладкарницата, пременена като една огромна гримьорна, влезе Емил – суми­ран взлом от пайети, парфюм и същия огромен пръстен с брилянти, само че с истинско жълто злато, докато на госпо­дина до мен беше с розово. Бях се запознал с Васил Ан­дреев, създател и импресарио на Емил, автор на повечето му песни и вдъхновител за всякакви последващи лудости в живота и на двамата.

Роден в семейство на инте­лектуалци, Васил беше първо­начално актьор, после автор на постановки и разбира се -знаменит пияница. Това усетих още първата ни вечер, когато голямата му уста ме лъхна на скара и бяло вино, смесено с газирана вода. „Гешпприц, мон амур. Шампанско за бедни, шери…”, обясни Васко, а дяс­ната му ръка вече шаваше по крачола на едно от момчетата, което му донесе третата бутил­ка. Все още прав, Емил поиска да му бъда представен. Изгле­ждаше като посаден в обувките си, сякаш се олюляваше, а с пръстите си придърпваше перу­ката си надолу към ушите. Този тик се повтаряше всеки път от последващите ни срещи и аз бях много находчив да го имитирам между прия­тели. Въз­хитителен беше и навикът му да по-бутва със средния си пръст очилата, които по някаква причина винаги се връ­щаха в позиция отново да бъдат избутани от същия пръст.

Лицето на Емил сияеше, по кожата му върлуваше някаква магия, която не си обяснявах, заедно с движението на чертите му, сякаш имаше втори пласт, някаква безплътна облачност, която развиваше въображени­ето ми. Оказа се пудра. Устни­те му блестяха на прожектора, който трябваше да го проследи до сцената. Магия… Докато му казвах името си, го целунах по устните. Емил не се дръпна, само ми направи забележка. „Никога не ме целувай, преди да изляза на сцената”. Много по-късно разбрах, че това е било, за да не се изхаби глан­цът му за устни. Келнерът донесе третата бутилка бяло вино и поредната кана с газирана вода, преди Васко Ан­дреев да се закандилка към сцената и да обяви Емил. Но в това кандилкане имаше нещо бляскаво, аристократично и мъжкарско. Ся­каш един Лоурънс Оливие пресича­ше провинциал­ния червен килим в един град, където манифестациите и радиоточката са градското заба­вление. Момчето, което Васко галеше по чатала с любопинствобутилка бяло вино и поредната кана с газирана вода, преди Васко Ан­дреев да се закан-дилка към сцената и да обяви Емил. Но в това кан-дилкане имаше нещо бляскаво, аристократично и мъжкарско. Ся­каш един Лоурънс Оливие пресича­ше провинциал­ния червен килим в един град, където манифестациите и радиоточката са градското заба­вление. Момчето, което Васко галеше по чатала с любопитство, разглеждаше 20-левовата банкнота, оставе­на в дланта му.

„Другари и другарки – за вас пее Емил Димитров!”

Сякаш невидима подвижна пътека, ескалатор или някак­ва неземна сила приплъзнаха Емил към сцената, допреди малко дребен, свит, стесни­телен, само след секунди той изпълни залата. Гласът му, както го нарече един френски вестник – подкупен и благ, тър­жествуваше. „Моя страна”, „Ако някога се срещнем непознати”, „Нашият сигнал”, „Арлекино” прочистиха въздуха, въведоха една очарователна поетичност и патетика, направиха зелени­те фикуси и филодендрони още по-ярки, а нааканите от мухи полилеи – още по-бляскави. Публиката ставаше на крака, викаше Емил на бис, а Васко Андреев сновеше между сцената и масата, защото никога не знаеше какво ще хрумне на звездата, както сам наричаше Емил.

След края на концерта пос­ледва чутовен скандал, напра­вен също така деликатно, както и всяка тяхна песен. Онемях – кавгата беше за това, защо Андреев е оставил ежедневните очила на Емил със стъклото към покривката на масата. След това чух заветното „Вод­ка, кола, лед”, което щях да чувам до смъртта му. Заветната поръчка бе изпълнена естест­вено от Васил, вече отнесен от своя винен апокалипсис, много по-зачервен и потен отпреди часове.

Влезе объркана организаторка с превързани с лас­тик банкноти и като гледаше стреснато между Емил и Ва­сил попита кому да предаде хонорара. „Емиле-е-е-е-е-е-е, мангизите са тук!”, викна Ан­дреев, при който вик всеки би се строполил в несвяст. Далеч по-дискретен от ексцентричния си импресарио и текстовик, пе­вецът подписа една бланка и прибра в чантичката си пач­ка, каквато до момента не бях виждал. Странно защо нямам спомен Мариета да беше наблизо…

Младежът от Младежкия дом, който получи 20 кинта за погалване по чатала, беше изчезнал. Васко се върна от третото повръщане и с поглед колкото две луковици на лале ме поведе към хотела. „Ама, майка не ме пуска, ама трябва да се прибирам…” –  молбите ми не бяха удовлетворени и аз се озовах на масата в служебното сепаре в ресторанта на хотела. Там ни очакваше Емил, още сърдит, че Андреев е поставил очилата му накриво и спореше с един серви­тьор дали да си поръча омлета с праз лук или с кромид. На два сто­ла разстояние седяха Ева и Нана – местните красавици, които мога днес да сравня с па­зарджишкото копие на Парис Хилтън, без да са имали собствен хотел. Те си бяха по­ръчали пилешко по ловджийски, като на всички беше ясно, че те ще си платят смет­ката. Ами моята кой ще плати, мислех си, и си поръчах билков чай без мед, защото струваше 2 стотинки. Вече не знаех какво пия – чай ли, пот от челото на Васил ли, който се навеждаше ту над едното ми ухо, ту над чая ми, ту ме праскаше с яката си лапа по рамото, кое­то тогава не разбирах като поведение.eff25cc0def1

Емил се развика, че няма да плаща сметка­та на някакви си там и Васил хукна да оправя нещата с управителя, който се кланяше като омекнал кламер и над­ничаше над преминаващите около него чинии. Озовах се в асансьора с Васил Андреев, който беше направил чудеса, за да убеди рецепционистката (същата, която ми поиска автограф след години), като й обясни, че съм местен журна­лист и трябва да ми предаде снимки на Емил. В това имаше нещо вярно, защото бях неща­тен сътрудник на вестник „Септемврийско знаме” и пишех за странни неща, като млеконадоя в село Црънча.

Васил се озова в едно късо и не за ръста му талашитено легло, нещо като луксозен кашон, в което повлече и мен. Всичко, което си спомням от онази далечна 1981 г., е как си тръгнах олигавен от Васко с една негова снимка с авто­граф. Не посмях да погледна рецепционистката, която беше по-властна медийно от местния вестник и радиоточка. Не по­смях да погледна и майка ми, защото часът минаваше 3 след полунощ, а очите ми издаваха изживявания, за които не исках тя да знае. „В печката има мусака”, беше всичко, което ми каза, преди да си легне.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук