Как да направим сами квас за хляб

0
1748

Не е трудно да си направите сами квас за хляб. Нужно е само да следвате няколко точно определени правила.

На първо място обърнете внимание на съда, в който ще „отглеждате” кваса. Най-подходящ е стандартен буркан от компот, с надупчена метална капачка.

След това брашното – подходящо е да се стартира с ръжено или пълнозърнестото. След известно време (около седмица), обаче, е добре да се премине към бяло брашно, заради по-малката вероятност в него да спят нежелани микроорганизми.

Не е нужно да се хаби много материал – достатъчни са три супени лъжици брашно и почти толкова вода. Когато квасът втаса, той удвоява обема си. Точно затова не е необходимо да се слага повече материал, тъй като след няколко дни количеството квас ще е огромно.

За да не мислите непрекъснато за точни количества и пропорции, процедирайте по следния начин:изгребете половината от втасалия квас и отново добавете 3 лъжици брашно с малко вода. Някои хора предпочитат съотношението 5 лъжици/чаша и пр.

При приготвянето на квас трябва да имате предвид, че когато правите нова доза, трябва да изхвърляте половината количество от стария. Ако не го правите, ще уморите кваса от глад, понеже когато расте, растат и хранителните му нужди.

Ключът при приготвянето на продукта е гъстотата. Ако е твърде рядък, процесите в него протичат толкова бързо, че не успявате да ги забележите – втасва, превтасва и загива. Ето защо за предпочитане е по-гъстият квас.

Температурата му трябва да е между 20-25 градуса. Ако стане по-хладно, квасът няма да умре, но жизнените му процеси ще се забавят.

Квасът трябва да се „храни“ – поне два пъти на денонощие. Понякога, особено ако е по-топло, може да втаса доста бързо и да се наложи да се храни по-често.

И все пак, ако е достатъчно гъст, можете да го храните само два пъти за целия период на втасване.

Ето и примерна рецепта:

Снимка: Thinkstock

Необходими продукти:
2 филийки квасен хляб
6-8 лъжици пълнозърнесто брашно
100-150 мл. вода

Начин на приготвяне:
В буркан се начупват филиите квасен хляб. Слага се брашното, водата, разбърква се и се покрива с рехав плат или надупчена капачка. Гъстотата трябва да е като за тесто за кекс.

Снимка: Thinkstock

Квасът се подхранва всеки ден (може и по два пъти) и се разбърква редовно с неметален прибор. Не е задължително хлябът да се е разтворил напълно, особено ако има коричка.

Квасът е готов след 3-4 дни. Този път не е нужно да отделяте квас за следващото месене – вашия хляб ще служи като начало за следващата „реколта” квас.

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

И ако не се получи от първия път – не спирайте да опитвате, тъй като храните, приготвени с домашен квас, са в пъти по-вкусни и полезни от тези навън.

www.edna.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук